Читај ми!

Историјски договор на самиту о клими - оснива се фонд за сиромашне земље погођене климатским променама

На самиту о клими КОП 27 усвојен је споразум који подразумева оснивање фонда којим ће се помоћи сиромашним земљама које су погођене катастрофама проузрокованим климатским променама. Сенку на самит баца то што није учињено ништа како би се интензивније ухватило укоштац са узрочницима климатских промена, односно са емисијама карбон-диоксида.

Аплауз се пред зору проломио салом на самиту КОП 27, означивши крај преговора који су трајали целу ноћ.

Готово 200 земаља постигло је историјски договор о оснивању фонда за земље највише погођене климатским променама, тзв. фонд за "губитак и штету". Реч је о сиромашним земљама које се директно суочавају са последицама климатских промена, попут олуја и поплава.

Неке од тежих одлука у вези са осниваањем фонда требало би, ипак, да се донесу тек наредне године, када ће се основати "транзициони комитет", а који треба да да препоруке земљама које ће се потом усвојити на самиту наредне године, КОП 28 у новембру.

Те препоруке тицале би се "идентификовања и проширења извора финансирања", односно дале би одговор на мучно питање - које земље треба да уплате новац у нови фонд.

Током двонедељног самита у Шарм ел Шеику доминирали су позиви земаља у развоју да се оснује такав фонд, због чега је и померен предвиђен рок за разговоре, који је требало да се заврше још у петак.

Двонедељни самит је виђен као својеврсни испит којим се тестирала одлучност земаља да се боре против климатских промена, у тренутку када букти рат на истоку Европе, а превирања на енергетском тржишту и инфлација заузимају централна места у медијима.

Египат, који је председавао самитом, обећао је да ће се борити за сиромашне земље које су у тешкој ситуацији услед глобалног загревања, за које су махом одговорне богате, индустријализоване нације.

Тимерманс: Није начињен довољни напор 

Иако је договорено да се оснује фонд, сенку на самит је бацило то што се неће предузети значајнији кораци када је реч о смањењу емисија угљен-диоксида.

Комесар Европске уније за климатске промене Франс Тимерманс изјавио је да постигнути споразум није довоља.

"Ово је деценија у којој мора да се направи кључан помак, или идемо назад. Међутим, оно што је договорено, није довољно да се направи корак напред за људе и планету. Није начињен довољан напор којим би се предвидело да главни емитери убрзају свој рад на смањењу штетних гасова", рекао је Тимерманс.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво