Читај ми!

Ердоган: Случај "турског Кипра" тежи од случаја Косова

Организација турских држава одобрила је статус посматрача за, како наводе, "турски Кипар", што је наишло на осуду Европске уније. ЕУ је више пута јасно ставила до знања да признаје само Републику Кипар као субјект међународног права, поручује Брисел. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган каже да је "случај турског Кипра тежи од случаја Косова".

На самиту лидера прошле недеље Организација турских држава саопштила је да је одобрила статус посматрача за део Кипара који Анкара сматра турским.

ЕУ је затим одбацила ову одлуку, наводећи да је "за жаљење и у супротности са чињеницом да је неколико чланица организације изразило снажну подршку принципу територијалног интегритета и Повеље УН".

"ЕУ је више пута јасно ставила до знања, укључујући и на највишем политичком нивоу, да ЕУ признаје само Републику Кипар као субјект међународног права, у складу са одговарајућим резолуцијама Савета безбедности УН", наводи ЕУ.

Анкара је одбацила ове наводе из Брисела – турско Министарство спољних послова је подсетило да су "кипарски Турци неодвојиви део турског света" и да је "њихово природно право да успостављају и развијају односе са турским државама у свим областима".

У међувремену, председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Анкара треба да настави са напорима за признање кипарских Турака у свету, а осврнуо се и на процес признавања Косова.

"Број земаља које признају Косово је премашио 100 и тренутно их је око 120", рекао је Ердоган додајући да би их било и више да су САД радиле на признању.

Ердоган је рекао и да је случај тзв. турског Кипра "тежи од случаја Косова", али да ће Анкара урадити све што може.

"Верујем да ћемо имати прилику да представимо Северни Кипар остатку света", поручио је Ердоган.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво