Читај ми!

Мртви кандидати побеђују на америчким изборима – љубав према покојнику, кампања или необавештеност

На америчким међуизборима забележено је више случајева победе недавно преминулих кандидата. То се дешавало и на претходним изборима за чланове Конгреса 2020. године, као и деценију раније. Упркос смрти кандидата изборни штабови настављају кампању, а бирачи верујући у дата обећања гласају за покојнике. Неки због незнања, неки из пијетета, а неки због странке коју подржавају.

Демократа Тони Делука однео је на америчким међуизборима убедљиву победу над противкандидаткињом из редова зелених Заром Ливингстоун. Oсвојио je чак 86 одсто гласова, иако је пре месец дана у 86. години преминуо од рака.

У време његове смрти било је прекасно да се промени гласачки листић или да се постави други кандидат на његово место.

Делукина победа је покренула специјалне изборе који ће бити одржани месец дана касније.

Ливингстонова је, неколико дана након избора, и даље подсећала људе на Твитеру да је она једини живи кандидат који је остао у трци.

"Иако смо невероватно тужни због губитка Тонија Делуке, поносни смо што видимо како гласачи настављају да показују поверење у њега и његову приврженост демократским вредностима тако што су га поново изабрали постхумно. Ускоро ће уследити специјални избори", саопштио је предизборни одбор демократског дома Пенсилваније у твиту.

Слично се догодило и са Барбаром Купер, представницом државе Тенеси која је поново изабрана да представља Представнички округ 86, место на коме је била од 1996. Она је, међутим, умрла прошлог месеца, у 93. години, па ће и у случају Куперове бити одржани специјални избори за то место.

Забележен је и необичан случај у Чула Висти у Калифорнији. Гласало се за Сајмона Силву и Дена Смита који су били у конкуренцији за градског тужиоца.

Ден Смит тврди да су локалне демократе биле неискрене тако што су наставили да шаљу предизборне материјале за Силвину кампању који је преминуо у септембру у 56. години.

У Чула Висти ће бити одржани специјални избори за које званичници процењују да ће коштати између милион и два милиона долара.

Другачија правила у Невади

Tо није први пут да су кандидати постхумно победили на изборима. Денис Хоф je 2018. освојио место у сенату Неваде као републиканац упркос томе што је умро месец раније.

Међутим, за разлику од Пенсилваније, његова победа није довела до посебних избора, јер према закону Неваде, званичници округа могли су да именују републиканца да заузме Хофово место.

Раније ове године, становници Палмхурста у Тексасу гласали су за поновни избор градоначелника, упркос његовој смрти непосредно пре избора.

Посланик државе Вајоминг Рој Едвардс умро је 2020. године, дан пре избора и победио, а након тога су проглашени специјални избори за његово место.

У оближњој Северној Дакоти, посланик Давид Андал је, такође, умро пре избора и на крају је победио у трци.

Али, постоје примери и од пре једне деценије. Наиме. законодавац Калифорније Џени Оропеза умрла је мање од две недеље пре избора на којима се очекивало да ће лако победити на реизбору - што се и догодило.

За постхумни избор кандидата неки криве ниску свест бирача о актуелним догађајима - не питају се да ли је кандидат жив или не, док други једноставно гласају за оно име које им је најпознатије.

Делука је 39 година представљао 32. законодавни округ Пенсилваније, а последњих 20 година био је и председавајући комитета за осигурање Представничког дома.

Борио се за права пацијената са осигуравајућим компанијама, отворено заговарао подизање свести о раку и повећању финансирања локалних истраживања канцера.

Зато се поставља питање како изборни штабови уопште воде кампању кандидата који је умро, шта нуде бирачима, у име кога и у чија обећања гласачи уопште верују.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво