Читај ми!

Макрон: Међународна сарадња одговор на изазове

Француски председник Емануел Макрон изјавио је на Париском мировном форуму, на панелу посвећеном универзализму у време рата у Украјини, да је у актуелном тренутку када се свет суочава са бројним изазовима, једини одговор на решавање свих проблема међународна сарадња.

Емануел Макрон је на Форуму поручио да не може бити мира ако се не поштује нечија аутономија, суверенитет и територијални интегритет.

"Универзализам има заједничке принципе, а једини начин за решавање проблема је да међународна заједница има уједињен одговор", рекао је Макрон.

Он је поздравио и лидере Западног Балкана, који су присуствовали Форуму, међу којима је и српски председник Александар Вучић.

"Хладан рат као да још није потпуно 'сварен' и једини одговор на решавање свих проблема је међународна сарадња. А једина карта на коју можемо играти је универзализам", рекао је Макрон на Форуму.

Он је објаснио и шта мисли под појмом универзализам.

"Иза те речи постоје три ствари. Прва је чињеница да су проблеми човечанства универзални - сиромаштво, глад, миграције, неједнакости, килматске промене...

Друга ствар везана за универзализам је људско достојанство. Историја Француске је показала то, али и још неких земаља. Не можемо да занемаримо да је наша људскост базирана на достојанству, а режими који ово забораве, сусрећу се са проблемима", додао је Макрон.

Он је рекао да је ентузијаста, да, као лидер светске силе, не осећа да су сви проблеми овог света на његовим раменима и поручио својим гостима, међу којима су били поједини светски лидери, "сви смо у овоме заједно".

"Дакле, трећа ствар је чињеница да постоји геополитички универзализам", навео је Макрон и истакао да не може бити мира ако се не поштује нечија аутономија, суверенитет и територијални интегритет.

Париски мировни форум се одржава једном годишње са циљем да окупи бројне светске званичнике који разговарају о међународној сарадњи, а која је, према идеји форума, кључ за превазилажење глобалних изазова и обезбеђивање одрживог мира.

На Париски мировни форум долазе шефови држава, влада, бројних међународних организација, невладиних организација, фондација, глобалних компанија, медија, религијских група.

Почев од 2018. године, мировни форум истиче пројекте и иницијативе у којима се предлажу конкретна решења и акције, док траје суочавање са глобалним изазовима.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво