Читај ми!

"Врати се у Африку" – расистичка изјава због које је кажњен француски посланик

Француска Национална скупштина је на две недеље забранила посланику крајње деснице присуство на седницама јер је другом посланику рекао "Врати се у Африку".

Грегоар де Фурна, члан крајње десничарске странке Национални скуп (Rassemblement National), кажњен је због расистичке изјаве у парламенту. Две недеље неће моћи да присуствује седницама, а у наредна два месеца примиће 50 одсто плате.

До инцидента је дошло у четвртак, током говора Карлоса Маертенса Билонга који је постављао питање влади у име организације СОС Мидитеран, која је тражила помоћ у проналажењу луке која ће прихватити 234 мигранта спасена из мора у протеклим данима.

Током његовог говора, Грегоар де Фурна је узвикнуо "Вратите се у Африку", а председавајућа Јаел Браун Пивет је одмах прекинула седницу и тражила да се идентификује онај ко је дао тај коментар.

Билонго је рекао да је дубоко повређен и разочаран коментаром, али и да је охрабрен бројним порукама подршке које је добио. 

Одмах након испада, председница парламента је рекла да ће се истрага фокусирати на то да ли је Де Фурна рекао "он" или "они", како би се утврдило да ли је коментар био усмерен на Билонга или мигранте, пре него што се одлучи која је казна одговарајућа. На француском, "Qu'il retourne en Afrique" (он) и "Qu'ils retournent en Afrique" (они) звуче готово исто. 

У петак је објављено да ће Де Фурнау бити забрањено да присуствује седницама парламента на 15 дана и да ће изгубити половину посланичке плате на два месеца - што је најтежа могућа санкција. "Не смемо да ослабимо нашу демократију", рекла је она.

Де Фурна се извинио Билонгу за "било који неспоразум", рекавши да је мислио на мигранте који у Француску стижу из Африке. Одбио је да поднесе оставку.

У петак су парламентарни стенографи рекли да њихове белешке показују да је фраза коју је Де Фурна користио била "Требало би да се врати у Африку".

Де Фурнаов испад изазвао је моменталну осуду, а премијерка Елизабет Борн је рекла: "Расизму нема места у нашој демократији."

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи