Читај ми!

Зашто становници Делхија данас удишу опасан ваздух

Делхи је током целе године један од најзагађенијих градова на свету, а у ово доба године загађеност ваздуха достиже застрашујуће размере. Тако је овог јутра индекс загађености износио и преко 500, што се сматра опасним по здравље.

Политичари окривљују једни друге за загађеност у индијској престоници. Локална владајућа партија ААП тврди да је федерална влада одбила решења која су понудили за суочавање са загађеним ваздухом, а заузврат су од владајуће БЈП партије примили оптужбе да су град претворили у "гасну комору". 

У сваком случају, чињеница је да су индијски градови, а предњачи Делхи, увек у врху најзагађенијих градова.

Овог јутра индекс загађености је у неким тренуцима износио и преко 500, а национална комисија за заштиту права саветовала је владу да затвори школе док се квалитет ваздуха не побољша.

Разлози за овакву загађеност су многоструки, а укључују прашину, издувне гасове, емисије из индустријских постројења.

Међутим, овако токсичан ваздух појављује се увек у ово доба године због спаљивања стрњике на имањима, нарочито у Пенџабу. Фармери, наиме, спаљују стрњику јер им је то најјефтинији начин да очисте своја поља. Чак 3.600 пожара на фармама је забележено у среду у тој области.

Федерални министар задужен за заштиту животне средине оптужио је партију ААП, која је на власти и у Пенџабу, да није правилно користила средства опредељена за машине за чишћење остатака усева.

"Нема сумње ко је претворио Делхи у гасну комору", написао је он на Твитеру.

У међувремену, главни министар Делхија Арвинд Кејривал рекао је да је савезна влада одбацила његов предлог за сузбијање пожара на фармама. Кејривал тврди да је висок ниво загађења проблем за све северне индијске државе.

"Зашто премијер не сазива састанак свих држава о овоме? О овоме се само води политичка полемика, о решењу нико не говори", упитао је новинаре у среду.

Локална влада тражила је од становника да на посао иду јавним превозом, или да деле превоз на путу ка послу, како би се смањиле бар емисије штетних гасова у саобраћају. Привремено је забрањен и рад на грађевинама, како би мање прашине било у ваздуху.

Овог јутра, међу најзагађенијим градовима нашли су се и Калкута и Мумбај, показују подаци Ер вижуала. Иначе, у десет традиционално назагађенијих градова налази се чак 10 индијских.

И Београд се овог јутра нашао у пет најзагађенијих градова на свету.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије