Читај ми!

Стравичне размере трагедије у Сеулу – најмање 149 мртвих и 76 повређених у стампеду

Најмање 149 особа је погинуло, а повређено је 76 људи у стампеду током прославе Ноћи вештица у центру јужнокорејске престонице Сеула, саопштиле су локалне власти. Страхује се да број жртава није коначан. Опречне су информације о томе како је дошло до стампеда. Председник Јужне Кореје оформио је кризни штаб.

Инцидент се, како су навели из локалне ватрогасне службе, догодио око 22.20 по локалном времену током прославе Ноћи вештица у сеулском кварту Итевон, преноси Ројтерс.

Првобитно је јављено да су погинуле две особе, након чега је број погинулих порастао на 59. Убрзо су званичници саопштили да је у стампеду живот изгубило 120 особа, а потом је речено да је погинуло 146 људи. Према последњим информацијама у стампеду је погинуло 149 особа.

Повређено је 76 особа, од чега је 19 са тежим повредама, саопштили су локални званичници и додали да су неки у критичном стању. Страхује се да број жртава није коначан.

Локалне власти су навеле да је већи део погинулих био тинејџерског узраста или у двадесетим годинама, као и да је погинуло двоје страних држављана.

Додају да истрага о узроку стампеда тек почиње, пошто се још увек ради на збрињавању повређених и транспорту настрадалих. Јонхап преноси да је више људи имало симптоме срчаног застоја и проблеме са дисањем.

Званичник државне ватрогасне службе Чој Чеон Сик рекао је да се верује да је више људи прегажено након што се велика група људи упутила у уску улицу код хотела "Хамилтон", познатог места за журке у Сеулу, пренео је Гардијан.

Млади су се за Ноћ вештица окупили први пут после три године због ограничења окупљања која су била на снази због пандемије коронавируса. Поједини сведоци наводе да је у Итевону, сеулском кварту који је популаран међу младима, било вишеструко више људи него пре пандемије. 

Очевици наводе да им се чини да је полиција била неприпремљена за скуп оваквог обима, као и да су виђали људе за које мисле да су били под утицајем наркотика, пренео је Ројтерс.

У близини места инцидента, како преноси Ројтерс, постављена је монтажна мртвачница, одакле се тела погинулих пребацују у оближње болнице и фискултурне сале како би чланови породица идентификовали жртве.

Спасилачке службе су реанимирале на десетине људи. На видео-снимцима са друштвених мрежа види се како људима помажу спасиоци и грађани који су се затекли на лицу места.

Ројтерс преноси да међу повређенима има и страних држављана. 

Председник Јужне Кореје Јун Сук Јол одржао је хитан састанак са припадницима хитних служби и наредио да у тај део Сеула оду лекарске екипе и да болнице буду у приправности, како би се број жртава свео на минимум, саопштено је из кабинета председника.

Градоначелник Сеула Ох Се Хун одлучио је да прекине посету Европи и врати се у Јужну Кореју, пренео је Јонхап.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво