Читај ми!

Два Руса ухапшена на Аљасци, прешли Берингово море у малом чамцу

Два "страна држављанина" откривена су у Гамбелу на острву Сент Лоренс, близу Аљаске, око 58 километара од руског полустрва Чукотка.

Два мушкарца рекла су локалним властима у Гамбелу да су дотле допловили у малом чамцу из градића Егвекинот, који се налази на североистоку Русије и удаљен је 480 километара од острва Сент Лоренс.

Америчка обалска стража означила их је као "руске држављане", али их у накнадном саопштењу назива "страним држављанима“. Званичници нису открили даље детаље о њиховом идентитету и националности.

Гувернер Аљаске Мајк Данливи потврдио је инцидент.

"Ова два појединца су дошла из Русије у чамцу и задржана су у Гамбелу. Колико сам разумео, тренутно су у Енкориџу под надзором федералних власти", навео је гувернер. Медији су касније пренели да се налазе под надзором царинских и граничних власти, а да министарство унутрашње безбедности разматра њихов случај.

Данливи је описао њихов долазак као "изненађење", додајући да свакако не треба очекивати овакве доласке у неком масовнијем облику.

Разлози за њихов долазак и шта их је натерало да у малом чамцу пређу сурово Берингово море и даље су непознати, али локално становништво је медијима рекло да су покушавали да избегну мобилизацију.

Руски званичници још нису коментарисали ситуацију.

број коментара 0 Пошаљи коментар