Читај ми!

Економска недеља из пакла у Британији, влада на испиту

Рекордни скок каматних стопа и пад фунте, као и протести синдиката обележавају економску недељу из пакла у Британији. Опстанак владе Лиз Трас зависи од враћања поверења берзе, тржишта и грађана у економску политику.

Мини буџет нове британске владе – максималан економски шок. Фунта је у слободном паду. Каматне стопе настављају да расту.

"Прихватам да је требало да боље припремимо терен. Ту сам лекцију научила", каже британска премијерка Лиз Трас.

Конзервативци се окупљају на годишњој конвенцији у Бирмингему. Скуп би могао да прерасте у побуну уколико влада не одустане барем од пореских олакшица за најбогатије.

На питање новинара да ли има икакав коментар на ово што се догађа, британски министар финансија Квази Квартенг ћути.

Народ не ћути. Јуче и данас је на улицама Лондона и свих већих градова.

Анкетирана грађанка да су је прошлог априла гас и струја коштали месечно 97 фунти, а сада коштају 233.

"Ни моја старосна пензија, ни моја различита примања, пошто и даље радим, нису повећани. Држим палчеве да ми станодавац не повећа станарину", напомиње једна пензионерка.

После више од деценије лабуристе подржава већина бирача. Торијевци каскају за чак 33 процената. Левица би да заустави инфлацију и рецесију опорезивањем енергетских гиганата.

Влада наставља да штити профитере и позајмљује. Тврди да је на дну листе дужника у Групи седам најразвијенијих земаља света. За ситуацију криви пандемију и Владимира Путина.

"Влада је изгубила контролу над економијом. Понекад фунта падне због спољних, међународних фактора. Ово смо сами себи урадили", каже лидер лабуриста сер Кир Стармер.

Влада јесте нова, али времена је мало. Следе или велики економски заокрети или превремени избори.