Читај ми!

Мадурови “нарко рођаци“ за директоре нафтних компанија, размена затвореника САД и Венецуеле

Венецуела је ослободила седам Американаца, укључујући пет директора нафтне компаније "Цитго Петролеум", у замену за двоје рођака венецуеланског председника Николаса Мадура који су у затвору у Сједињеним Државама због осуда за дрогу, саопштили су амерички званичници.

У размени су руководиоци "Цитго Петролеума", поред ветерана америчких маринаца Метјуа Хита и још једног америчког држављанина по имену Осман Кан. Размењени су за двојицу нећака Мадурове супруге, који су ухапшени 2015. године, преноси Ројтерс.

 

Председник САД, Џозеф Бајден је у саопштењу навео да ће се "погрешно притворени" Американци ускоро поново спојити са својим породицама.

"Данас славимо то што ће седам породица поново бити целе. Свим породицама које још увек пате и одвојене су од својих најмилијих који су неправедно притворени - знајте да остајемо посвећени обезбеђивању њиховог пуштања на слободу", рекао је Бајден.

Размена затвореника, за који је један амерички званичник рекао да се догодио на аеродрому у неодређеној трећој земљи, уследио је после вишемесечних тајних разговора са Мадуровом социјалистичком владом, која је под строгим санкцијама САД, укључујући енергетски сектор земље ОПЕК-а.

Мадурова влада је у саопштењу навела да су као резултат разговора започетих у марту ослобођена два млада Венецуеланца који су "неправедно" држани у Сједињеним Америчким Државама, као и група америчких држављана који су били предмет судског поступка у Венецуели и пуштени су из " хуманитарних разлога". 

Ослобођени Американци су стабилног здравља и "пресрећни што су кренули кући", док су двојица Венецуеланаца на путу у јужноамеричку земљу, рекао је новинарима високи званичник Бајденове администрације на телефонском брифингу.

Бајден је одобрио размену пре недеља, доневши "тешку одлуку, болну одлуку". Амерички званичници су раније у четири ока рекли да је Мадуро желео да искористи притворенике као адут за преговарање.

Размена, која је подразумевала да Бајден помилује двојицу Венецуеланаца које су америчке власти назвале "нарко нећацима", није променила политику Вашингтона према Венецуели, рекао је високи званичник америчке администрације. 

Бајденова администрација је само мало ублажила санкције Венецуели из Трампове ере, рекавши да ће размотрити значајније кораке ако се Мадуро врати преговорима са венецуеланском опозицијом и дође до напретка ка слободним изборима.

Директори "Цитгоа" притворени 2017. године 

Петорица запослених у компанији "Цитго" са седиштем у Хјустону, који су били притворени у Венецуели 2017. године, били су Томеу Вадел, Хозе Луис Замбрано, Алирио Замбрано, Хорхе Толедо и Хозе Переира.

Пуштен је и Хит, бивши маринац који је хоспитализован након, како је његова породица рекла, покушаја самоубиства у јуну. Он је био у притвору од 2020. године под оптужбом за тероризам, што је негирао.

Кан је идентификован као мушкарац са Флориде који је ухапшен у јануару.

Заузврат, Сједињене Државе су ослободиле двојицу нећака прве даме Венецуеле Силије Флорес, Франкија Флореса и Ефрена Антонија Кампо Флореса.

Њих двојица, ухапшени на Хаитију 2015. у операцији америчке администрације за борбу против дрога. Осуђени су 2016. по оптужбама САД да су покушали да направе вишемилионски посао са кокаином. Обојица су 2017. осуђени на по 18 година затвора.

Примопредаја затвореника, највећа откако је Бајден преузео дужност у јануару 2020, догодила се у "земљи између Венецуеле и Сједињених Држава" након што су мушкарци стигли у одвојеним авионима, рекао је високи амерички званичник.

"Цитго" је поздравио вест да су руководиоци слободни, наводећи у саопштењу да је "захвалан лидерима у Вашингтону који су помогли да се дође до њиховог ослобађања".

Венецуелански суд је 2020. осудио руководиоце, оптужене за проневеру, прање новца и заверу, на затворске казне од осам до 13 година. 

Најмање четворица Американаца и даље су у притвору у Венецуели, укључујући двојицу бивших припадника специјалних снага америчке војске, Луке Денмана и Ајрана Берија, који су ухапшени 2020. године у вези са неуспешном рацијом чији је циљ свргавање Мадура.

Венецуела је у марту ослободила двојицу заточених америчких држављана након посете Каракасу највише америчке делегације последњих година.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво