Читај ми!

Власти кориговале број погинулих у стампеду на стадиону у Индонезији

Број погинулих у стампеду на фудбалском стадиону у индонезијској провинцији Источна Јава је ревидиран на 125 страдалих особа, рекао је заменик гувернера Источне Јаве Емил Дардак. Дардак је навео да су подаци добијени унакрсном провером из 10 болница у тој области. Претходно су званичници изнели цифру од најмање 174 погинуле особе, преноси Ројтерс. Председник ФИФА-е, Ђани Инфантино изјавио је да је стампедо на стадиону у Индонезији "мрачан дан".

Емил Дардак је претходно рекао да су најмање 174 особе погинуле након насиља и стампеда који је избио после фудбалске утакмице индонежанске лиге у јаванском региону Маланг. Повређено је више од 320 људи.

Навијачи јаванских клубова и дугогодишњих ривала Ареме и Персебаја Сурабаје сукобили су се након што је Арема поражен са 3:2 на мечу у Маланг Регенци у Источној Јави.

Навијачи пораженог клуба упали су на терен, а полиција је испалила сузавац, што је довело до стампеда и гушења, рекао је шеф полиције Источне Јаве Нико Афинта.

Тридесет четири особе су умрле на стадиону Кањурухан, а остали у болници. Повређено је 180 људи, навео је Афинта. Међу погинулима су и два полицајца.

Према његовим речима многи људи је згњечено у маси и угушили су се када су потрчали до једног излаза.

"Изашли су до једне тачке на излазу, онда је дошло до нагомилавања - у нагомилавању дошло је до кратког даха, недостатка кисеоника", казао је Афинта.

Портпарол полиције је претходно навео да је 129 људи погинуло у једној од најсмртоноснијих катастрофа на спортским стадионима на свету. Директор болнице рекао је локалној телевизији да је једна жртва имала пет година.

Главни министар безбедности Индонезије Махфуд МД рекао је да је број гледалаца премашио капацитет стадиона Кањурухан.

Председник ФИФА-е, Ђани Инфантино изјавио је да је због фаталног стампеда на стадиону у Индонезији "мрачан дан".

Продато више карата него што стадион може да прими гледалаца 

У поруци на Инстаграму објавио је да је издато 42.000 карата за стадион који може да прими 38.000 људи.

Шеф здравствене канцеларије Маланг Регенци, Вијанто Вијојо, рекао је раније да званичници још упоређују број повређених. 

Жртве су "умрле од хаоса, пренатрпаности, гажења и гушења", рекао је Вијанто и додао да су повређени упућени у различите локалне болнице.

Туче су наводно почеле када су хиљаде навијача Ареме појуриле на терен. Нападнуто је и неколико играча Ареме.

Локални извештаји кажу да је до 3.000 гледалаца изашло на терен после меча, од 40.000 гледалаца. Полиција је саопштила да је оштећено 13 возила, укључујући 10 полицијских аутомобила.

Индонежанска влада се извинила за катастрофу и обећала да ће истражити све околности несреће.

"Жао нам је због овог инцидента... ово је инцидент за жаљење који 'повређује' наш фудбал у време када навијачи могу да гледају фудбалске утакмице са стадиона. Детално ћемо проценити организацију утакмице и посећеност навијача. Хоћемо ли се вратити на забрану навијачима да присуствују утакмицама? То је оно о чему ћемо разговарати", рекао је индонежански министар спорта и омладине Заинудин Амали за телевизију Компас.

Насиље навијача је трајни проблем у Индонезији, где су се ривалства и раније претварала у смртоносне сукобе.

Усред дугогодишњег ривалства између Персебаје Сурабаје и Арема ФЦ, навијачима Персебаје Сурабаје није било дозвољено да купе карте за утакмицу због страха од насиља.

На Хислбороу 1989. погинуло 97 навијача

На британском стадиону Хилсбороу 1989. године погинуло је 97 навијача Ливерпула, а на стадиону Порт Саид 2012. у Египту у сукобима навијача погинуле су 74 особе.

Године 1964. 320 људи је погинуло, а више од 1.000 повређено током стампеда на квалификацијама за Олимпијске игре између Перуа и Аргентине на националном стадиону у Лими.