Читај ми!

Други државни удар у Буркини Фасо ове године – војска саопштила да је председник свргнут

Наоружани војници појавили су се на телевизији у Буркини Фасо како би потврдили смену председника Пола-Хенрија Дамибе у другом државном удару у тој афричкој земљи ове године. Није познато где се Дамиба тренутно налази.

Објава о смени председника Пола-Хенрија Дамибе уследила је дан након пуцњаве у близини касарне у престоници Уагадугуу, експлозије код председничке палате и прекида у редовном емитовању програма државне телевизије, преноси Ројтерс.

Kапетан армије Буркине Фасо Ибрахим Траоре, чије је саопштење прочитано синоћ на телевизији, рекао је да је група официра која је помогла Дамиби да освоји власт у јануару одлучила да га смени због неспособности да постигне споразум са исламским побуњеницима. 

"Суочени са ситуацијом која се погоршава, више пута смо покушавали да наведемо Дамибу да се поново усредсреди на транзицију у погледу безбедности", наводи се у Траореовом саопштењу. 

Додаје се да је Дамиба одбијао предлоге официра за реформу војске и да је, уместо тога, наставио са војном структуром која је довела до пада претходног режима.

У саопштењу се наводи да ће важни државни актери ускоро бити позвани да прихвате прелазну повељу и да именују новог, цивилног или војног, председника.

Није познато где се налази смењени председник Пол-Хенри Дамиба.

АП наводи да је прошле недеље Дамиба отпутовао у Њујорк где се обратио Генералној скупштини УН, када је бранио свој јануарски пуч као "питање опстанка нације", чак иако је то било "можда за осуду" по међународној заједници.

Јануарски државни удар у Буркини Фасо уследио је након сличних преузимање власти у Малију и Гвинеји, а ниједна од тих владајућих хунти није објавила датум за нове изборе, док је Дамиба прошле седмице рекао да ће транзиција у његовој земљи потрајати још готово две године.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво