Читај ми!

Кина прославља Дан државности

Кинески државни савет приредио је пријем у Великој сали народа у Пекингу поводом прославе 73. годишњице оснивања Народне Републике Кине, Дана државности Кине који се обележава 1. октобра, преноси агенција Синхуа.

Пријему су присуствовали лидери Комунистичке партије Кине и цео државни врх – Си Ђинпинг, Ли Кећијанг, Ли Џаншу, Ванг Јанг, Ванг Хунинг, Џао Леђи, Хан Џенг и Ванг Ћишан, као и близу 500 гостију из земље и иностранства, наводи кинеска агенција.

Премијер Ли Кећијанг је саопштио да ће Комунистичка партија ове године одржати свој 20. Национални конгрес и истакао кључни значај тог догађаја.

Нагласио је да је ова година значајна у развоју Кине и да је земља, суочена са сложеним и изазовним развојем догађаја, како унутра тако и споља, напредовала под снажним вођством Централног комитета КПК са Си Ђинпингом на челу.

Ли је навео и да се Пекинг "снажно супротставља сепаратистичким потезима који позивају на независност Тајвана и спољном мешању, као и да промовише миран развој односа у Тајванском мореузу".

Кинески премијер је, такође, нагласио напоре које Кина улаже у сарадњи са другим земљама, како би одговорила на глобалне изазове и промовисала мир, стабилност, развој и просперитет у свету.

Ли је завршио свој говор позивајући на још чвршће окупљање око Централног комитета КПК под вођством Сија.

Данас је Национални дан Кине или Дан државности. Након победе у ослободилачком рату под руководством КПК, бивши кинески председник Мао Цедунг је 1. октобра 1949. године на тргу Тијенанмен прогласио оснивања Народне Републике Кине. Од тада, 1. октобра сваке године прославља се Дан државности.