Читај ми!

Северна Kореја испалила још две балистичке ракете

Северна Kореја је испалила две балистичке ракете кратког домета ка мору код источне обале, саопштила је војска Јужне Kореје.

То је четврто лансирање Пјонгјанга за недељу дана, што повећава напетости на Kорејском полуострву, где су први пут од 2017. ратне морнарице Јужне Kореје, САД и Јапана одржале заједничке противподморничке вежбе у петак и након посете потпредседнице САД Kамале Харис региону ове недеље, преноси Ројтерс.

Две ракете кратког домета лансиране су из Сунана, северно од Пјонгјанга, главног града Северне Kореје, наводи се у саопштењу генералштаба војске Јужне Kореје.

У саопштењу се прецизира да је процењени домет ракета био на 350 километара и да су летеле на висини од 30 км брзином од шест маха.

Јапанска обалска стража пријавила је најмање два тестирања Пјонгјанга, за која се сумња да су балистичке ракете.

"Ракете су летеле 400 и 350 километара, достижући висину од 50 километара", рекао је јапански министар одбране Тоширо Ино.

Токио је уложио протест Пјонгјангу дипломатским каналима, навео је Ино, додајући да су ракете вероватно летеле "неправилном путањом" и да су пројектоване да избегну дејство ПВО.

Америчка индо-пацифичка команда саопштила је да је упозната са лансирањем балистичких пројектила и оценила да оне не представљају непосредну претњу америчком војном особљу или територији или њиховим савезницима.

Такође је наведено да САД остају чврсто посвећене одбрани Јапана и Јужне Kореје.

Северна Kореја је испалила пројектиле пре и после посете потредседнице САД Kамале Харис Јужној Kореји, чиме је повећала рекордан број тестирања оружја током ове године, а Пјонгјанг је ове године такође извео и прву пробу интерконтиненталне балистичке ракете од 2017.

Обележавајући 74. годишњицу оружаних снага Јужне Kореје, председник Јун Сук-Јол је осудио, како је назвао, недавне војне провокације Северне Kореје и обећао да ће појачати заједничке војне вежбе са САД.

Специјални изасланик Јужне Kореје за питања мира и безбедности на Kорејском полуострву, Kим Гун, имао је телефонске разговоре са својим америчким и јапанским колегама, у којима су како је навео, заједнички осудили ракетне тестове Пјонгјанга.

Савет безбедности Уједињених нација увео је санкције Северној Kореји због балистичких пројектила и нуклеарних проба.

Пјонгјанг одбацује санкције као кршење сувереног права на самоодбрану и истраживање свемира, пренео је Ројтерс.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво