Читај ми!

Протести у Ирану се не смирују, председник Раиси поручио да је хаос неприхватљив

Широм Ирана се већ више од недељу и по дана одржавају протести због смрти Махсе Амини у притвору тамошње моралне полиције. У протестима је, према извештајима иранских медија, погинула најмање 41 особа. Председник Ебрахим Раиси је поручио да је смрт девојке растужила све у Ирану, али да је хаос на улицама неприхватљив. Солидарност са демонстрантима у Ирану данима се исказује и у великим светским метрополама.

У Ирану се више од недељу и по дана одржавају протести због смрти 22-годишње Махсе Амини, која је преминула 16. септембра пошто је пала у кому након њеног хапшења у Техерану раније ове недеље, стављајући у центар пажње права жена у тој земљи, али и друге теме, попут ограничавања личних слобода и лоше економске ситуације.

Полиција је тада одбацила оптужбе које су се појавиле на друштвеним мрежама да је претучена, рекавши да је преминула од изненадног срчаног удара док је чекала на испитавање са другим притвореницама, преноси Ројтерс.

Раиси: Сви смо тужни због смрти девојке, али је хаос неприхватљив 

Председник Ирана Ебрахим Раиси је у вечерашњем интервјуу за државну телевизију рекао да је смрт младе девојке у притвору "растужила" све у Исламској Републици, али је, осврнувши се на протесте широм земље, упозорио да је "хаос" неприхватљив, пренео је Ројтерс.

"Сви смо тужни због овог трагичног инцидента. Међутим, хаос је неприхватљив", поручио је Раиси у интервјуу за државну телевизију.

Раније је Раиси навео да Иран мора "одлучно да се супротстави онима који се противе безбедности и миру у земљи". 

Масовни протести се одржавају у 80 градова широм земље, а данима је највише окупљених у Техерану.

Ројтерс преноси да безбедносне снаге користе сузавце, пендреке, али и муницију како би угушиле протесте и обесхрабриле грађане да се окупљају.

Најмање три пута током протекле недеље приступ интернету са мобилних телефона био је у прекиду у Ирану. Активисти сматрају да је то учињено како би се спречило ширење снимака насиља са протеста.

Државни медији објавили су да је погинула 41 особа, активисти тврде да је број погинулих већи 

Званични подаци о броју погинулих још нису објављени, а иранска државна телевизија раније је пренела да је погинула 41 особа, међу којима су и припадници полиције, а активисти тврде да је погинуло више људи.

На друштвеним мрежама је објављено да је наводно убијена и 20-годишња активисткиња Хадис Најафи, чији је снимак везивања косе на којем не носи хиџаб постао симбол борбе протеста у Ирану. Званичне потврде убиства нема, а поједини медији су објавили да је реч о лажној вести.

Демонстранти желе веће личне слободе, мање строга правила облачења, а протестују и због економске ситуације која је све гора услед санкција.

Жене су током вишедневних протеста имале истакнуту улогу, скидале су хиџаб и спаљивале велове. Неки су и јавно исекли своју косу, позивајући на пад врховног вође, ајатолаха Али Хамнеија.

Ово су највећи протести од 2019, када се протестовало због цена горива. Тада је убијено 1.500 људи током гашења демонстрација – то је био најкрвавији сукоб од успостављања Исламске Републике.

Протести и широм света 

Грађани се окупљају и широм света, углавном испред амбасада Ирана у великим градовима.

На данашњем протесту испред иранске амбасаде у Мадриду демонстранти су пружили подршку, како су навели, "иранским сестрама" и носили су транспаренте на којима је писало "Иран: жене, живот и слобода". Неколико активиста је и запалило иранску заставу. 

Протести су претходних дана одржани и у Буенос Ајресу, Лондону, Берлину, Стокхолму, Ванкуверу, а канадски премијер Џастин Тридо најавио је да ће Канада увести санкције припадницима иранске моралне полиције и одговорнима за смрт Махсе Амини.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво