Читај ми!

Швајцарци на референдуму гласају о пензионој реформи

Грађани Швајцарске на референдуму гласају за план пензионе реформе који је од виталног значаја за очување бенефиција, а укључује и контроверзно повећање старосне границе за годину дана за одлазак у пензију за жене.

Док је 2020. године Швајцарска имала 35,6 одсто људи старијих од 65 година на сваких 100 радно способних, очекује се да ће тај број порасти на 53,3 одсто у 2050, према швајцарском заводу за статистику.

Један од инструмената за повећање прихода је повећање пореза на промет, мера за коју се очекује да ће донети 12,4 милијарде швајцарских франака (12,8 милијарди долара) до 2032.

Још контроверзније, реформа захтева да жене раде до 65. године пре него што добију пуну пензију, уместо да им се дозвољава да оду у пензију годину дана раније од мушких колега, као што је тренутно случај.

Ово ће, према влади, омогућити Швајцарској да уштеди 4,9 милијарди швајцарских франака (пет милијарди долара) у наредних 10 година, наводи РТВЕ.

Реформа би олакшала грађанима да наставе да раде након званичне старосне границе за пензионисање, омогућавајући им да прогресивно смање своју активност до 70. године живота.

"То је ствар чисте математике", сматра Селин Вебер, чланица парламента швајцарске Зелене либералне партије.

"Могуће је бити феминисткиња и бити за реформу. То је питање солидарности према будућим генерацијама жена", рекла је она.

Противници реформе тврде да жене и даље пате од значајне дискриминације и великог родног јаза у платама у Швајцарској, што значи да примају много мање пензије од мушкараца.

Они тврде да је неправедно подизати старосну границу за одлазак у пензију, а да се претходно не позабаве тим питањима.

"Ова реформа ће смањити ионако ниске приходе, посебно за жене које су имале децу", рекла је Габриела Медици, шеф одељења за социјално осигурање Швајцарске федерације синдиката.

Према извештају Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), скоро 45 одсто жена које раде у Швајцарској то ради на пола радног времена, много више него у другим европским земљама.

Сходно томе, јаз у платама између мушкараца и жена у Швајцарској је знатно већи од просека ОЕЦД-а, као и јаз у пензијама.

Према швајцарском министарству економије, 2020. године жене у Швајцарској су примале скоро 35 одсто мање полупензије од својих мушких колега.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво