Читај ми!

ЦИА приказала макету куће у којој се крио лидер Ал Каиде пре него што је убијен

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) је приказала макету куће у којој се крио Ајман ел-Завахири, а који је коришћен како би се брифинговао амерички председник о корацима лидера Ал Каиде, пре него што је убијен у нападу дроном у Авганистану.

Убрзо након ел Завахиријеве смрти, званичници Беле куће објавили су фотографију на којој се види како Бајден разговара са директором ЦИА Вилијамом Бернсом, док је испред њих затворена дрвена кутија.

Сада је садржај кутије - макета куће са белим зидовима, са најмање пет спратова и три делимично заклоњена балкона - изложен у Музеју ЦИА у седишту агенције у Вирџинији.

Музеј је затворен за јавност и приступ је углавном ограничен на запослене и госте агенције.

ЦИА је дозволила новинарима да обиђу музеј, који је недавно реновиран на време за 75. годишњицу агенције, као део ширег напора да се прикаже њена историја и достигнућа.

За већину експоната су биле потребне године или деценије како би смели да се прикажу.

Модел куће ел-Завахирија је редак артефакт који су обавештајни службеници користили само неколико недеља пре тога.

Ел-Завахри је убијен крајем јула, скоро годину дана након повлачења САД из Авганистана чиме је окончан дводеценијски рат у којем је ЦИА имала централну улогу.

Агенција је послала прве америчке снаге две недеље након терористичких напада 11. септембра 2001. године. Две деценије касније, извукла је обавештајну имовину и помогла у хаотичној евакуацији хиљада Американаца и авганистанских савезника.

Напад на лидела Ал Каиде је био посебно значајан за ЦИА, која је изгубила седам запослених у покушају да пронађе ел-Завахирија, који је 11. септембра био заменик шефа Ал-Каиде.

Они су убијени када је јордански лекар, који се претварао да има информације о ел-Завахрију, извео самоубилачки бомбашки напад 2009. у бази у Хосту у Авганистану. Доктор је радио за Ал Каиду.

У близини модела куће налази се и седам звездица које су постављене у част убијених радника ЦИА. Звездице су се преходно налазиле у Авганистану, али су их америчке снаге понеле са собом приликом евакуације.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво