Читај ми!

Како су пчеле сазнале да је умрла краљица Елизабета Друга

Шан Меклауд, амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији истакла је да ће у наредним данима, до сахране њеног величанства, краљице Елизабете Друге, Велика Британије бити у државној жалости и да ће имати много посла. Између осталог, како је казала, и због тога, што ће многе древне традиције, церемоније бити извођене после 70 година и што ће све то, за већину људи бити једно потпуно ново искуство. Једна од њих, веома стара је, рекла је за РТС Меклаудова, и како је пчелар обавестио пчеле да је умрла краљица.

Шан Меклауд је у Јутарњем програму РТС-а, истакла да је најважније то, што је краљица Елизабета Друга владала 70 година, и да је то једна од најдужих владавина у историји Уједињеног Краљевства.

"Путовала је широм света, била је сведок историјских догађаја, упознала се са светским вођама, обичним људима у целом свету, што значи да је стекла изузетно искуство и знање, мудрост. Биће памћена по својој мудрости, хуманости и с великим поштовањем. Она није била само краљица УК, већ и 14 других земаља, укључујући и Канаду и Аустралију. И сви ћемо жалити за њом заједно", нагласила је амбасадорка. 

Како сада изгледа живот у Великој Британији 

У наредним данима, до сахране њеног величанства, како је навела, Велика Британије ће бити у државној жалости. Главни послови Владе ће се наставити, али ће многи јавни догађаји бити отказани и то ће бити период о размишљању о животу њеног покојног величанства.

Јуче је, каже, био посебан састанак, који се није одржао већ 70 година. То је састанак Крунског већа, веома древне институције у Уједињеном Краљевству и коју чине многи истакнути људи, а међу њима је и шест живих претходних премијера и претходни бискуп.

"Они су прогласили долазак краља Чарлса Трећег на престо и неки од ваших гледалаца су можда приметили да смо јуче спустили заставе на пола копља и поново их подигли. Данас ћемо их половином дана поново спустити. Тиме смо означили проглашење новог краља", објаснила је Меклаудова.

Такође, у наредним данима ће, додаје она, бити одржане припреме за сахрану њеног величанства, чији ће ковчег с телом бити прво у Единбургу, а потом у Лондону, где ће грађани моћи да јој одају поштовање, а сахрана ће бити следећег понедељка у Вестминстерској опатији.

Саветовала премијере - од Черчила до Трасове

Амбасадорка је навела да у Уједињеном Краљевству имају уставну монархију и сада је на престолу, после краљице, његово величанство краљ Чарлс Трећи.

"Монарх има формалну улогу, не само церемонијалну како то многи људи виде. Они имају и званичну улогу одобравања закона, у саветовању премијера. Мислим да је покојна краљица саветовала 15 британских премијера. Први је био Винстон Черчил и прошле недеље се састала с новом премијерком Лиз Трас", рекла је она.

Такође, додала је и да владар званично одобрава и постављење амбасадора, тако да је то једна веома званична одлука. 

Све промене у наредним данима 

Посебно је указала да ће доћи до веома видљивих промена. Краљевска ковница ће почети да производи нове новчанице са ликом краља Чарлса Трећег, почеће да се издају и нови пасоши. 

"Већ 30 година сам члан дипломатског кора њеног величанства а сада сам члан његовог величанства и амбасадор његовог величанства у Републици Србији", навела је  Мeклаудова, истичући да има многих промена. 

Тако су јуче у парламенту и посланици положили оданост краљу.

Данас ће, најавила је гувернери прочитати проглас о ступању на дужност краља Чарлса Трећег. 

Древне традиције после 70 година 

Посебно је указала да у наредним данима, како је рекла, има много посла, да ће многе древне традиције, церемоније, које нису извођене 70 година, бити поново као и да је све то, ново искуство за већину људи.

Поделила је с грађанима Србије и једну, како је, нагласила дивну, древну британску традицију

"Знам да је пчеларство веома популарно у Србији и јуче сам прочитала да је пчелар њеног покојног краљевског величанства посетио краљевске кошнице и ставио на њих црне траке. У складу са веома старом британском традицијом тихо је рекао пчелама - краљица је умрла", пренела је амбасадорка.

Неуморна посвећеност народу

"Памтићемо њену неуморну посвећеност, енергију и бројна путовања која је обавила током своје дуге владавине. Посетила је и Београд седамдесетих година и засадила дрво испред Палате Србија. Биће памћења и по својој посвећености дужности, дубокој вери и и посвећености народу којем је служила, УК и другим земљама којима је била шеф државе", истакла је Меклаудова.

Такође, многи ће краљицу Елизабету Другу памтити и по дивном осећају за хумор који је имала, што је, подсетила је амбасадорка, последњих година и поделила с јавношћу, по скечевима које снимила за Лондонске олимпијске игре, као и по њеном платинастом јубилеју с Џејмсом Бондом.

Шан Меклауд се захвалила свима који су им упутили, како је рекла љубазне речи и изјаве саучешћа поводом смрти краљице Елизабете Друге.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво