Читај ми!

Нова британска премијерка Лиз Трас обећава: Решићу енергетску кризу

Британија је добила нову премијерку, трећу у историји. Економска ситуација у Британији на почетку мандата Лизе Трас оцењује се као најтежа од Другог светског рата. Мандатарка најављује замрзавање рачуна за струју и гас, али и оштрију политику према Кини.

Емоције и, очекивано, понека контроверза, чак и у последњим сатима мандата Бориса Џонсона.

"То је то, народе", поручује бивши премир Борис Џонсон.

Мало ко верује да је Борис Џонсон који је, одлазећи из улице Даунинг број 10 после 1.140 дана, конзервативце позвао на јединство, заиста, рекао политици збогом.

Џонсон и Трасова узлетели су, затим, одвојеним авионима према Шкотској и летњој резиденцији краљице.

Уследила је "рукољубна аудијенција" са које је Лиз Трас изашла као званични мандатар нове владе. Обриси њеног кабинета се назиру.

Једини непромењени ресор је одбрана на челу са популарним Беном Валасом. У Форин Офис се из министарства образовања усељава Џејмс Клеверли.

Његови изазови су одблокирати власт у Северној Ирској, наставити подршку Украјини и осмислити нову агресивнију политику према Кини.

"Трас је најавила да ће током њеног мандата, Кина бити призната претња Уједињеном Краљевству", каже директор међународних безбедносних студија Краљевског института уједињених оружаних снага Нил Мелвин.

Први црни члан британске владе Кваси Квартенг потврђен је као министар финансија, а његов ресор привреде и енергетике преузима контроверзни Џејкоб Рис-Мог.

Вредност фунте скочила је на вест Би-Би-Си-ја о замрзавању рачуна за струју и гас у наредних 18 месеци, као и помоћ за фирме од 40 милијарди фунти.

"Засукаћу рукаве и решићу енергетску кризу, коју је изазвао Путинов рат. Ове недеље решићу проблем рачуна за енергенте и обезбедити будуће снабдевање", наглашава британска премијерка Лиз Трас.

Нација тек треба да упозна Лис Трас. Њен успех, али и опстанак зависиће од брзине решавања економских проблема обичних грађана. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво