Читај ми!

Поплаве у Пакистану однеле милион кућa, становништву прети глад

Невиђене бујичне поплаве изазване монсунским кишама однеле су путеве, усеве, инфраструктуру и мостове, усмртивши најмање 1.100 људи последњих недеља и погодивши више од тридесет три милиона, што је 15 одсто од 220.000.000 становника те земље. Прелиминарна процена показује да је штета већа од десет милијарди долара.

Пакистански министар климатских промена назвао је ситуацију "хуманитарном катастрофом епских размера".

"Мислим да ће то бити огромно. Прелиминарна процена је да је штета велика, већа је од десет милијарди долара", рекао је министар Ахсан Икбал за Ројтерс.

У поплавама је погинуло најмање 1.100 људи док је оштећено скоро милион кућа.

"Људи су заправо изгубили комплетан живот", рекао је министар Икбал.

Поплаве су горе од оних које су погодиле Пакистан 2010. године, за које су Уједињене нације  упутиле највећи апел за случај катастрофе.

Министар је рекао да би за обнову могло бити потребно пет година, док ће се у земља врло брзо суочити са акутном несташицом хране.

Да би ублажио недостатак хране, министар финансија Мифтах Исмаил рекао је да би земља могла размотрити увоз поврћа из Индије, иако две земље одавно немају никакву трговину.

"Можемо размотрити увоз поврћа из Индије", рекао је Исмаил, додајући да други могући извори увоза хране укључују Турску и Иран.

Цене хране су већ скочиле због поплављених усева и непроходних путева.

Индијски премијер Нарендра Моди рекао је да је тужан због разарања које су изазвале поплаве у суседном Пакистану.

Гутерес: Пакистан се суочава са "монсуном на стероидима"

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је да се Пакистан суочава са "монсуном на стероидима", након што су поплаве потопиле трећину земље.

Гутерес је позвао свет да притекне у помоћ Пакистану уз апел за помоћ десетинама милиона погођених катастрофом од 160 милиона долара.

У видео-поруци, Гутерес је Јужну Азију назвао "жариштем климатске кризе" где је 15 пута већа вероватноћа да ће људи умрети од последица климатских утицаја.

"Хајде да престанемо да ходамо у сну у правцу уништења наше планете климатским променама. Данас је то Пакистан. Сутра би то могла бити ваша земља", поручио је генерални секретар УН.

Рекао је да апел УН има за циљ да се за 5,2 милиона људи обезбеде храна, вода, канализација, хитно образовање и здравствена подршка.

Уједињени Арапски Емирати и Турска испоручили су шаторе и лекове, док су Сједињене Америчке Државе и Велика Британија обећале подршку.

Међународни монетарни фонд саопштио је јуче да је одобрио зајам од 1,2 милијарде долара.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара