Читај ми!

Ким Јо Џонг: Предлог Сеула глуп и рециклиран

Ким Јо Џонг, сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, саопштила је да њена земља никада неће прихватити "глупу" понуду јужнокорејског председника Јун Сук Јола о економској помоћи у замену за кораке ка денуклеаризацији и оптужила Сеул за "рециклиране предлоге" које је Пјонгјанг већ одбацио, преноси АП.

У изјави коју су севернокорејски медији објавили, Ким Јо Џонг је нагласила да њена земља нема намеру да одустане од свог програма нуклеарног оружја и балистичких пројектила због економске сарадње и поручила да "нико не тргује својом судбином за кукурузни колач".

Висока званичница Северне Кореје довела је у питање искреност позива из Сеула на побољшање билатералних односа, у тренутку када, како је рекла, Јужна Кореја наставља заједничке војне вежбе са САД и не спречава цивилне активисте који пребацују пропагандне летке против Пјонгјанга и други "прљави отпад" преко границе две земље.

Ким Јо Џонг је такође исмејала војне способности Јужне Кореје, рекавши да је Југ "погрешно лоцирао" место лансирања најновијих ракетних тестова Пјонгјанга у среду, неколико сати пре него што је јужнокорејски председник искористио конференцију за новинаре да позове Северну Кореју да се врати дипломатији.

"Било би боље за његову репутацију да зачепи уста, него да прича глупости пошто није имао ништа боље да каже", рекла је она о Јуновом предлогу.

Сеул - Пјонгјанг да покаже уздржаност 

Министарство за уједињење Јужне Кореје, које се бави међукорејским пословима, изразило је "снажно жаљење" због коментара Ким Јо Џонг, а из кабинета председника поручили су Пјонгјангу да покаже "уздржаност" и "дубоко размисли" о понуди Сеула.

Ким Јо Џонг је прошле недеље запретила "смртоносном" одмаздом Јужној Кореји због избијања епидемије ковида 19 у њеној земљи, за коју тврди да су је изазвали леци и други предмети бачени из балона које лансирају јужнокорејски активисти.

Јун Сук Јол је током говора на државној телевизији у понедељак понудио пакет економске помоћи Северној Кореји ако она предузме кораке ка денуклеаризацији и одустане од нуклеарног оружја и балистичких пројектила.

Ова понуда велике помоћи у храни и лековима, као и модернизацији система за производњу електричне енергије и морских лука и аеродрома, није се значајно разликовала од претходних јужнокорејских предлога које је Пјонгјанг одбацио, наводи АП.