Читај ми!

Саудијка осуђена на 34 године затвора због коришћења Твитера

Саудијка Салма ал Шехаб, која је била на докторским студијама на Универзитету у Лидсу и вратила се кући у Саудијску Арабију на одмор, осуђена је на 34 године затвора јер је имала налог на Твитеру и пратила и ретвитовала дисиденте и активисте.

Тридесет четворогодишња Салма ал Шехаб, мајка двоје мале дјеце, првобитно је осуђена на три године затвора због "злочина" коришћења интернет странице за "изазивање јавних немира и дестабилизацију грађанске и националне сигурности". 

Међутим, жалбени суд је изрекао нову казну од 34 године затвора, након што је тужилац затражио од суда да размотри друге наводне злочине.

Нове оптужбе укључују наводе да је Шехаб помагала онима који желе да изазову јавне немире и дестабилизују грађанску и националну безбедност, пратећи њихове налоге на Твитеру и ретвитовањем њихових твитова.

Верује се да ће Салма ал Шехаб имати могућност да упути нову жалбу.

Она се не сматра изузетно познатом активисткињом, ни у Саудијској Арабији ни у Великој Британији.

Она је себе на Инстаграму – где је имала 159 пратилаца – описала као стоматолошког хигијеничара, медицинског педагога, докторанда на Универзитету Лидс и предавача на Универзитету принцезе Нура бинт Абдулрахман, и као супругу и мајку својих синова, Ноа и Адама.

На Твитеру има 2.597 пратилаца. Међу твитовима о епидемији ковид 19 и сликама своје мале деце, она је понекад ретвитовала твитове саудијских дисидената који живе у егзилу, који су позивали на ослобађање политичких затвореника у краљевству.

Чинило се да подржава Луџаин ал Хатлул, познату саудијску феминистичку активисткињу, која је наводно била затварана и мучена због залагања за права жена да возе аутомобиле.

Пресуда од стране саудијског специјалног суда за тероризам изречена је недељама након посете америчког председника Џоа Бајдена Саудијској Арабији, за коју су активисти за људска права упозорили да би могла да охрабри краљевство да заоштри своје обрачуне против дисидената и других продемократских активиста.

"Твитер" није желео да коментарише овај случај и могући утицај Саудијске Арабије на њихову пословну политику.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво