Читај ми!

Привредни раст еврозоне у другом кварталу ревидиран наниже

Економски раст еврозоне био је нешто мањи у другом тромесечју него што је провобитно процењено, али је и даље јак, показали су данашњи ревидирани подаци Европског статистичког завода, Евростата, док је запосленост поново порасла.

Евростат је објавио да је бруто домаћи производ (БДП) 19-чланог валутног блока порастао за 0,6 посто на кварталном нивоу у периоду април-јун 2022, а не за 0,7 процената, колико је првобитно процењено, преноси Ројтерс.

На годишњем нивоу, привреда еврозоне је забележила раст у наведеном тромесечју од 3,9 процената, што је испод прелиминарне процене од 4,0 посто.

Евростат је такође саопштио да је запосленост у еврозони порасла у прошлом тромесечју за 0,3 одсто на кварталном нивоу и за 2,4 процента на годишњем.

Економисти сматрају да би раст у другом тромесечју могао бити последњи у текућој години, будући да очекују да ће све већа инфлација и проблеми у ланцу снабдевања изазвати благу рецесију у наредних 12 месеци.

Све европске економије суочавају се са последицама рата у Украјини. Неизвесности везане за ток руско-украјинског сукоба урушиле су поверење потрошача и предузећа, а уз то овај регион и даље страхује од потпуног прекида испорука руског гаса који би гурнуо економију блока у много дубљи пад.

Раст БДП-а у другом кварталу углавном је резултат снажних резултата Италије и Шпаније које су забележиле квартални раст од 1,0 посто, односно од 1,1 одсто респективно, упркос стагнацији у Немачкој, највећој еврооској економији, напомиње британска агенција.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво