Читај ми!

Шкотска, прва на свету увела бесплатне производе за менструацију

Шкотска је постала прва земља на свету која је законски заштитила право на бесплатне производе за менструацију.

Закон о производима за менструацију значи да ће савети и образовни радници бити обавезни да омогуће бесплатне производе онима којима су потребни.

Од 2017. године, око 27 милиона фунти потрошено је на обезбеђивање приступа таквим продуктима у јавним просторима.

Закон је предложила лабуриста Моника Ленон и једногласно га је подржао шкотски парламент 2020.

"Поносна сам што сам била пионир Закона о производима за менструацију који већ утиче на позитивне промене у Шкотској и широм света. Локалне власти и партнерске организације су напорно радиле како би законско право на приступ бесплатним производима постало стварност. Захвална сам њима и хиљадама људи који су се укључили широм земље", каже Ленонова.

Према њеним речима, то је још једна велика прекретница за борце за достојанство и локалне покрете која показује разлику коју прогресивни и храбри политички избори могу направити.

Наводи да док криза трошкова живота постаје све већа, Закон је "светионик наде који показује шта се може постићи када се политичари удруже за добробит људи којима служимо".

Секретарка за социјалну правду Шона Робинсон изјавила је да је обезбеђивање приступа бесплатним производима од суштинског значаја за једнакост и достојанство и уклања финансијске препреке за приступ њима.

"Ово је важније него икада у време када људи доносе тешке одлуке због кризе трошкова живота и никада не желимо да било ко буде у позицији у којој не може да приступи производима за менструацију", додаје Робинсонова.

Робинсонова је навела да су од 2018. године спровели "револуционарну акцију обезбеђивањем бесплатних производа за ученике и студенте у свим школама, факултетима и универзитетима".

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво