Читај ми!

Секс-туризам, кад савест оде на одмор

Многим људима је циљ туристичког путовања - потрага за сексуалним авантурама. Притом у жртве секс-туризма спадају и малолетници. Многе туристичке дестинације, међутим, одбијају да се позабаве тим проблемом.

Када падне ноћ, улицама Плаја де Палме, једне од најпрометнијих зона на Мајорки, теку праве реке туриста. То је време када жене, које већином долазе из Нигерије, нуде своје услуге надомак плаже. Клијентела већином долази из иностранства.

"Туристи сасвим сигурно повећавају потражњу за сексуалним услугама на Мајорки", објашњава Росио Лопез из "Лекара света". Та хуманитарна организација већ читав низ година води кампању за интересе проституки на острву. Њих, иначе, током лета буде двоструко више него обично.

Квартови црвених фењера постају туристичке атракције

Секс-туризам је феномен који има различите облике и који се може пронаћи у готово свакој земљи на свету - било да се ради о туристима на Мајорки, возачима камиона у САД, пословним људима у Берлину, Манили и Рио де Жанеиру или туристима на крузерима у Доминиканској републици. А и Европљанке купују сексуалне услуге на плажама у Кенији.

"Еротика и сексуалне авантуре су мотив за путовање за неке туристе", каже Антје Монсхаузен из непрофитне организације "Хлеб за свет".

"Није случајно што су квартови црвених фењера, попут оних у Амстердаму, права туристичка атракција."

Проституција је само у Шпанији бизнис вредан око милијарду долара. Десетине хиљада жена раде као проституке широм те земље. Нико са сигурношћу не зна колико их је тачно, јер је то услуга која није регулисана законом. Према проценама хуманитарне организације АПРАМП, Шпанија је прва земља у Европи по коришћењу сексуалних услуга, а трећа у свету, иза Тајланда и Порторика. Туризам ту игра велику улогу.

"Неетички је искоришћавати односе у којима постоји зависност једне стране од друге", истиче Монсхаузен. Људи на путовањима, каже, мање пажње обраћају на друштвене норме, конзумирају алкохол и желе да искораче из конвенционалног начина живота који воде код своје куће.

"Постоји велики јаз између понашања туриста и локалног становништва".

До којих размера све то може иде показује и недавно откривен случај трговине људима на Мајорки. Полиција је пронашла кријумчаре људи који су приморавале жене да раде на улици како би отплаћивале дугове од неколико хиљада евра.

Према извештају "Лекара света", око 95 одсто свих проститутки у Шпанији су мигрантског порекла. Оне немају боравишну дозволу и зато не могу да се баве регуларним пословима.

"Рећи да се те жене баве проституцијом својевољно није тачно. То би значило да оне заправо имају избор", каже Росио Лопез.

Пандемија повећала ризик за малолетнике

Посебно велики проблем код сексуалног туризма је експлоатација малолетника, што се дешава у многим земљама света. Притом се не ради само о педофилима криминалцима, објашњава Јозефине Хаман из организације за помоћ деци ЕЦПАТ.

"Постоји велики број туриста који немају такве тенденције, већ просто користе прилику у анонимности у иностранству".

Хаман притом процењује да ће се тај феномен додатно ширити, јер притисак да се оствари приход расте, а то повећава ризик за децу. И иако је у туристичкој индустрији одавно присутна свест о проблему са сексуално експлоатацијом, то је „и даље проблем који многи не желе да разматрају", тврди Хаман.

Антје Монхаузен из организације "Хлеб за децу" такође сматра да мора још много тога да се уради. „Тешко да било која земља која је популарна туристичка дестинација жели да се агресивно позабави тим питањем, јер нико у ствари не жели да буде означен као дестинација за сексуални туризам".

Ускоро казне туристима на Мајорки?

На Мајорки се о том проблему не расправља јавно. И док топлес-барови и други клубови на Плаја де Палми отворено траже заинтересоване туристе, полиција се ограђује тврдњама да на улицама контролише сексуалне раднице.

"Потребно је још много тога да се уради на ширењу свести, посебно код туриста", каже Росио Лопез из "Лекара света". Ипак, у међувремену би могло нешто и да се промени: шпанска влада планира да пооштри казне за оне које траже сексуалне услуге .

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво