Читај ми!

Поплављена Долина смрти у САД, бујице воде у “земљи екстрема” једном у хиљаду година

Недавне обилне кише у Долини смрти избациле су крхотине преко путева, оштетиле инфраструктуру и однеле аутомобиле. Метеоролози за тај догађај кажу да се дешава једном у хиљаду година.

Олуја је излила отприлике 75 одсто просечне годишње количине падавина за само три сата, наводе стручњаци Насине земаљске опсерваторије Земље. Стотине посетилаца и људи који раде у националном парку Долина смрти су отишли, а сви путеви су и даље непроходни, кажу званичници.

Вода се повукла, али је за собом оставиле дебеле слојеве блата и шљунка.

Данијел Берк, метеоролог из Националне метеоролошке службе Лас Вегаса, описао је потоп као историјски догађај који се деси једном у хиљаду година. Вероватноћа да се то догоди у једној години је 0,1 одсто.

Догађаји попут тог, међутим, за које се некада сматрало да су изузетно ретки, све су извеснији. Научници откривају да су временски екстреми, подстакнути климатском кризом, све вероватнији на америчком западу, који је и даље захваћен сушом. Очекује се да ће периоди суше бити прекинути јаким, деструктивним олујама како свет наставља да се загрева.

Описан као "земља екстрема", пустињски басен је најсувље место у Северној Америци и познат је по температурама које су порасле више него на било ком другом месту на Земљи.

Није пријављено да има повређених, али калифорнијска патрола на ауто-путу и авиони врше претрагу из ваздуха, наводи се у саопштењу Службе Националног парка, како би се потврдило да нема возила која су и даље насукана у удаљеним деловима парка.

Мајк Рејнолдс, управник парка рекао је да ће "требати времена за обнову" и напоменуо да званичници још раде на процени штете коју је нанела олуја на око 3,4 милиона хектара и више од хиљаду миља путева у парку.

Иако олуја није оборила рекорд Долине смрти свих времена по дневним падавинама, ипак је оборила рекорде за ово доба године.

"Ово је место где климатске промене можете видети на делу", казао је Рејнолдс.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи