Читај ми!

Трамп одбио да сведочи пред судом у Њујорку: Највећи лов на вештице у историји САД

Бивши амерички председник Доналд Трамп одбио је да одговара на питања под заклетвом у оквиру дугогодишње грађанске истраге коју је спровела њујоршка државна тужитељка Летиција Џејмс о његовим пословима као могула за некретнине.

Доналд Трамп је навео да је по савету адвоката одбио да одговара на питања у оквиру права и привилегија које су сваком грађанину дате Уставом Сједињених Држава.

Трампа је требало да саслушају адвокати канцеларије њујоршког државног тужиоца Летиције Џејмс у оквиру истраге о томе да ли је Трампова организација преварила зајмодавце, осигураваче и пореске власти подносећи обмањујуће финансијске извештаје. 

Џејмсова је, како преноси Ројтерс, навела да је истрага открила значајне доказе да је Трампова организација, која управља хотелима, голф теренима и другим некретнинама, прецењивала вредности имовине за добијање повољних кредита и потцењивала њихову вредности да би добили пореске олакшице. 

Доналд Трамп је раније критиковао саслушање у посту на његовој платформи Thruth Social, дан пре него што је требало да се појави на сведочењу.

"Вечерас у Њујорку. Сутра се видимо са расистичким државним тужиоцем Њујорка, за наставак највећег лова на вештице у историји САД", навео је Трамп.

Изјава бившег америчког председника након што је одбио да сведочи, пуна је напада на Џејмсову, али завршава тако што бивши председник изјављује да је изгубио веру у правосудни систем - барем под његовим демократским ривалом, председником Џоом Бајденом.

"Једном сам питао: 'Ако си невин, зашто се позиваш на пети амандман?' Сада знам одговор на то питање. Када ваша породица, ваша компанија и сви људи у вашој орбити постану мете неоснованог, политички мотивисаног лова на вештице који подржавају адвокати, тужиоци и лажни медији, немате избора. Ако је било икаквих питања у глави, упад ФБИ-а у мој дом, Мар-а-Лаго, у понедељак, само два дана пре овог сведочења, избрисао је сваку неизвесност. Апсолутно немам избора јер су садашња управа и многи тужиоци у овој земљи изгубили све моралне и етичке границе пристојности", навео је Трамп у изјави.

Трамп је испитиван о тачности његове нето вредности и финансијских извештаја у претходним тужбама, што неки саветници кажу да је један од разлога зашто би требало да одговара на питања у тренутној истрази, преноси Си-Ен-Ен.