Читај ми!

Италијани троше милијарде евра у апотеци - међу најпродаванијима контрацептивне пилуле и вијагра

У Италији расте потрошња лекова, како оних који се издају на рецепт тако и оних за које грађани плаћају пуну цену. У прошлој години је за лекове потрошено укупно 32,2 милијарде евра, што представља повећање од скоро четири одсто у односу на протекле две године. Када купују "на своју руку", најчешће бирају брендиране.

Италијани троше све више новца за лекове. Домови здравља и болнице у последњих годину дана потрошили су на лекове 22,2 милијарде евра, док је у претходној години та цифра била 21,7 милијарди.

Када се ради о приватном сектору, грађани су потрошили 9,2 милијарде евра (претходне године 7,1 милијарду) на лекове попут оних за смирење - анксиолитици (на бази бензодиазепина), контрацептивне лекове и средства за лечење еректилне дисфункције.

Што се тиче лекова које грађани користе скоро свакодневно, на првом месту су диклофенак и ибупрофен који улазе у антиинфламаторне лекове, те парацетамол који је уврштен у лек против болова.

Италијанска агенција за лекове (Аифа) објавила је последњи извештај о коришћењу лекова у 2021. години у коме се јасно види да трошак за лекове бележи константан раст у последњих десет година, што забрињава стручњаке.

И за лекове је битан бренд 

Директор Аифе Никола Магрини изјавио је за Коријере дела Сера да људи често на погрешан начин користе лекове и купују их на своју руку, а најчешће се ради о  "брендовима" чија је цена виша у односу на јефтиније, генеричке лекове који имају исти састојак и исту ефикасност као и брендирани.

"Италија је скоро на последњем месту у Европи по потрошњи ових генеричких лекова, са инциденцом од само 21 одсто. Потребне су кампање усмерене како на апотекаре и грађане не би ли се подстакла употреба ових лекова, подједнако ефикасних и сигурних али јефтинијих", рекао је координатор извештаја Франческо Трота.

Годишњи трошак по пацијенту 319 евра 

Лекове најчешће користе особе старије од 65 година - њима је намењено 70 одсто свих ресурса и доза лекова. Јавни трошак за сваког старијег пацијента је око 558 евра (599 евра за мушкарце и 525 евра за жене).

Када говоримо о просечном трошку за лекове код свих грађана, без обзира на године, он је 319 евра.

У 2021. години, шест од десет особа је имало написан бар један рецепт. Најмањи број на Северу - 59,3 одсто; У централној Италији - 64,7 одсто; На југу 66,7 одсто.

Кампања је регион са највећим бруто расходом по глави становника: 199,9 евра и са највећом потрошњом - 1.334 дневне дозе на 1.000 становника.

Са друге стране, на северу земље, у Болцану је бруто расход 113,4 евра и 821,4 дозе на 1.000 становника. Разлике између женског и мушког пола су такође видљиве.

Жене воде 

Наиме, код жена се бележе веће вредности како у погледу издатака по глави становника (204 према 197 евра), тако и у погледу дневних доза (1.257 на 1.000 становника према 1.107).

У старосној групи између 20 и 64 године, употреба лекова је већа него код мушкараца.

Када се ради о лековима који се издају на рецепт, а циљ им је стабилизовање и лечење кардиоваскуларних болести, они су на првом месту у 2021. години. И мада је Аифа издала саопштење, по којем је потребно смањити потрошњу витамина Д, примећује се раст од 1,6 одсто, јер су га лекари непримерено преписивали као лек против ковида.

Што се тиче онколошких лекова, као и имуномодулатора, те лекова за крв, њих су највише издавале јавне здравствене установе.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се