Читај ми!

Бисенић: Кина без Тајвана не држи кључеве своје судбине

Кина може војним путем да поврати контролу над Тајваном, али у овом тренутку та граница неће бити пређена, сматра новинар и дипломата Драган Бисенић. У разговору за РТС, Бисенић каже да је Кини јасно да без Тајвана не држи кључеве своје судбине и сигурно је да ће учинити све да Тајван буде уједињен са Кином, али не значи да ће то бити учињено војним средствима.

"Ко се с ватром игра, опече се", поручио је кинески председник Си Ђинпинг и упозорио да је Пекинг спреман на војни сценарио и сукоб са Америком.

Драган Бисенић не верује да је такав сценарио у овом тренутку могућ и да ће Кина радије искористити друге начине да Тајван стави под контролу.

"Не би се рекло на основу онога што се сада догађа да ће се Кина одлучити за агресивни приступ кризи на Тајвану. Тренутно се креће у оквиру онога што је најавила, а то је да ће демонстрирати војну силу и како би могла да реагује. Кина може војним путем да поврати контролу над Тајваном, али у овом тренутку та граница неће бити пређена", сматра Бисенић.

Каже да би за све било боље да није дошло до посете Ненси Пелоси Тајвану. 

"Тога је свесна и администрација председника САД, која је упозорила Пелосијеву да није добар тренутак за посету", каже Бисенић

Тајвански мореуз кључ доминације над Пацификом 

Кина ће свакако уобличити даље кораке ка Тајвану јер, како каже Бисенић, Тајван у овом тренутку гуши даљи развој и експанзију Кине на Пацифику.

"Кини је јасно да без Тајвана не може да држи кључеве своје судбине и сигурно је да ће се учинити све да се Тајван уједини с Кином, али не значи да ће то бити учињено војним средствима", каже Бисенић. 

Подсећа да је Тајван историјски одувек био део Кине, али постоји отворена двосмисленост шта Кина јесте и шта за некога она значи.

Географски Тајван припада ланцу острва која повезују Јапан и Малезију, због чега је стратешки веома важан.

"Тајвански мореуз представља раздаљину од 81 километра између Тајвана и кинеског копна. Одатле се контролише саобраћај који иде од Јапана, и ако би Кина имала потпуну контролу над мореузом, то би значило да Кина постаје неспорни лидер на Пацифику", објашњава Бисенић.  

Кина и Тајван су пример, каже Бисенић, да економски односи не доносе увек добро.

"Робна размена између Тајвана и Кине је огромна, али у политичком смислу нема никаквог побољшања и прихватања статуса кво", каже Бисенић. 

На крају разговора Бисенић каже да је неспорно да Кина неће дозволити да Тајван контролише њену судбину.

"Али још је Лао Це говорио да је потребно поразити непријатеља пре него што се започне рат и Кина ће пре искористити друга средства помоћу којих би се дошло до уједињења Тајвана и Кине пре него што би започела рат", закључио је за РТС Драган Бисенић.