Читај ми!

Путин: У нуклеарном рату не може бити победника; Бајден за ревизију СТАРТ-а

Поводом Конференције о Уговору о неширењу нуклеарног оружја у Њујорку, председник Русије Владимир Путин истакао је да у нуклеарном рату не може бити победника и да такав рат никада не треба започети. Амерички председник САД Џозеф Бајден поручио је да су САД спремне да разговарају са Русијом о новом договору за контролу наоружања који би заменио Нови СТАРТ.

Путин је у писму упућеном учесницима конференције у седишту Уједињених нација у Њујорку истакао да ће Русија као држава потписница Уговора о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) и један од његових гаранта доследно придржавати слова и духа Уговора", саопштено је из Кремља.

"Ми полазимо од чињенице да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути и залажемо се за једнаку и недељиву безбедност за све чланове светске заједнице", нагласио је председник Русије.

Истакао је да је НПТ за више од пола века свог постојања један од кључних елемената међународног система безбедности и стратешке стабилности, пренео је Тас.

Како је оценио, обавезе које он предвиђа у сферама неширења, разоружања и мирољубиве употребе нуклеарне енергије у потпуности задовољавају интересе и нуклеарних и ненуклеарних држава.

"Уверени смо да све земље које се понашају у складу са НПТ треба да имају право приступа цивилној нуклеарној енергији без икаквих додатних услова. Спремни смо да поделимо са партнерима наше искуство у области нуклеарне енергије", навео је Путин.

Гутерес: Свет је на корак од нуклеарног уништења

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је на конференцији у Њујорку да је "човечанство за само један неспоразум и једну погрешну процену удаљено од нуклеарног уништења".

Гутерес је ово рекао на отварању дуго одлагане конференције на високом нивоу о ревизији Споразума о неширењу нуклеарног наоружања с циљем да се коначно постигне да свет буде без нуклеарног оружја, преноси АП.

Генерални секретар УН је као ризике посебно навео рат у Украјини и претњу нуклеарним оружјем у сукобима на Блиском истоку и у Азији, два региона "која су на корак од катастрофе" и указао да се састанак одржава "у критичном тренутку за наш колективни мир и безбедност", у тренутку нуклеарне опасности невиђене још од врхунца Хладног рата. 

Према његовим речима, конференција је "прилика да се донесу мере које ће помоћи да се избегне катастрофа и да се човечанство постави на нови пут без нуклеарног оружја".

Гутерес је предочио да се скоро 13.000 комада нуклеарног оружја налази у арсеналима широм света, а земље које траже "лажну безбедност" троше стотине милијарди долара на "оружје судњег дана".

Блинкен: Нуклеарно оружје само у изузетним околностима

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је на конференцији да би САД размотриле могућност употребе свог нуклеарног арсенала само у изузетним околностима.

Док год постоји нуклеарно оружје, основна улога америчког нуклеарног оружја биће одвраћање нуклеарних напада на САД или на њихове савезнике и партнере, рекао је Блинкен у седишту УН у Њујорку на ревизијској конференцији потписница Уговора о неширењу нуклеарног оружја, пренео је Тас.

Према његовим речима, повратак нуклеарном споразуму из 2015. остаје најбољи исход за САД, Иран и свет, наводи Ројтерс.

Блинкен је поновио америчко упозорење да се Северна Кореја спрема да изведе седми нуклеарни тест.

Председник САД Џозеф Бајден поручио је да је Вашингтон спреман да разговара са Русијом о новом договору за контролу наоружања који би заменио Нови СТАРТ, али уколико "Москва покаже да је спремна да настави тимски рад".

Нагласио је и да Кина такође има одговорност као држава са нуклеарним оружјем да се укључи у преговоре који ће "смањити ризик од погрешних процена" и позабавити се дестабилизујућом војном динамиком.

У међувремену, први човек иранског сектора за атомске енергије Мохамед Еслами рекао је да је Иран увек понављао да је његов нуклеарни програм намењен само за цивилне сврхе.

Индија и Пакистан су нуклеарне силе које се нису придружиле Споразуму, као и Северна Кореја, која је ратификовала документ, али је касније објавила да се повлачи.

Верује се да Израел који није потписао Споразум има нуклеарни арсенал, али није то потврдио, али ни негирао.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара