Читај ми!

Kако земље ЕУ штеде гас, да ли се немачки пензионери селе у Грчку

Европска унија жели да смањи потрошњу гаса за 15 одсто због смањених руских испорука. И пре хитног плана из Брисела, земље-чланице предузеле су мере предострожности за уштеду енергије.

Најбољи савет за уштеду енергије Немцима, који су више него било ко у Европи зависни од Путиновог гаса, вероватно долази из Грчке.

"Шта кажете на то да немачки пензионери зими једноставно дођу на дужи одмор на Kрит", рекао је у Атини грчки министар туризма. И додао, да би још боље било да се пензионери преселе у Грчку.

Дакле, сунце, плажа и грчка кухиња, уместо издвајања огромних сума новца за грејање и топлу воду у немачком зимском сивилу.

Позадина овог итекако озбиљног предлога гласи: Грчка је много боље припремљена од Немачке за хитни план ЕУ о добровољном смањењу потрошње гаса за 15 одсто.

Ниједно грчко острво, изузев Евбеје, није спојено на гасовод. Они се греју на уље за ложење или на струју. А ако истински захлади, камин је део стандардног инвентара многих кућа и станова.

Попут Португалије и Шпаније, Грчка се првобитно изјаснила против предлога Европске комисије о штедњи.

Шпанска министарка енергетике Тереза Рибера сажела је оно што мисле чланице ЕУ са југа Европе: "За разлику од многих других земаља, Шпанци нису живели изнад својих могућности када је у питању енергија."

Мадрид може себи приуштити ову отровну стрелицу у правцу Немачке.

Последњих година шпанска влада је уложила много новца у инфраструктуру за велике танкере с течним гасом из САД и других крајева света.

Највеће европско постројење за регасификацију налази се у Барселони, а трећина свих постројења у ЕУ налази се у Шпанији.

"У ванредној ситуацији Шпанија ће добровољно смањити своју потрошњу гаса за седам до осам посто", најавио је Рибера.

"Општа мобилизација" у Француској

Суседна Француска такође има четири терминала за течни гас. Од средине јуна Француска више не добија гас директно из Русије, али је постала највећи светски увозник руског течног гаса.

Пре месец дана шефови три највећа француска концерна за снабдевање овим енергентом позвали су становништво на уштеду струје.

Француска је активирала такозвану "наранџасту фазу", која сигнализира напету ситуацију у снабдевању гасом.

Француски председник Емануел Макрон отишао је чак и корак даље: 14. јула, на државни празник, назвао је национални план уштеде енергије "генералном мобилизацијом".

Влада у Паризу планира да додатно диверзификује енергетске изворе, да брзо прошири обновљиве изворе енергије и напуни складишта енергената. У међувремену, грађани би требало да укључују машину за судове само једном дневно уместо два пута и да стално гасе светло.

Kлима-уређаји у Италији више не раде пуним капацитетом

Италија, која је пре почетка руске инвазије на Украјину 48 одсто увезеног гаса набављала из Русије, одгодила је, попут Немачке, планирано постепено окончање грејања на угаљ.

Она има седам електрана, од којих су неке затворене а неке раде са смањеним капацитетом.

У јавним установама у Италији становништво ће се од 1. маја мало више знојити: клима-уређаји више не смеју да хладе просторије на температуру испод 27 степени, с тим што постоји праг толеранције од два степена.

А зими се јавне установе могу загрејати до највише 19 степени. Прекршиоци ових прописа се суочавају с драконским казнама у висини од 500 до 3.000 евра.

Белгија уштеду енергије награђује смањењем ПДВ-а

За разлику од других земаља ЕУ, Белгија награђује своје грађане који штеде енергију. Од марта се примењују снижене стопе ПДВ-а на грађевинске производе и услуге као што су рушење и реновирање кућа, уградња соларних колектора, геотермалних пумпи и соларних бојлера.

Плаћаће се само шест уместо уобичајених 21 одсто за ПДВ. Слоган белгијске владе при том гласи: "Изолујте своје куће, изолујте Путина."

Руски увоз чини само шест одсто белгијске потрошње гаса, а лука Зебриге располаже огромним терминалом за течни гас. Упркос томе, Белгија је одлучила да до 2025. не затвори два нуклеарна реактора већ да их остави у погону још десет година.

Холандија и Аустрија вратиле се угљу и термоелектранама

И Холандија одустаје од начела која су се, баш као и у Немачкој, до пре неколико месеци чинила недодирљивим: термоелектране на угаљ, чија је производња због климатске кризе смањена на трећину, сада раде пуном паром – до 2024.

У Аустрији се произвођачи који користе енергију сунца, ветра и воде, пребацују на камени угаљ,  док би друге електране, које раде на гас могле бити преусмерене на нафту.

А Југоисточна Европа? Хрватска повећава капацитете за складиштење течног гаса, Бугарска испитује налазишта нафте и гаса у Црном мору, а у Румунији је влада парламенту поднела нацрт реформе постојећег рестриктивног офшор-закона, како би се експлоатација гаса са дна мора учинила уносном.

 Грејање на хула-хоп

Чини се да су државе унутар ЕУ препознале озбиљност ситуације. То се не може рећи за британску енергетску компанију ССЕ, која је својим купцима послала електронску поруку с практичним саветима за уштеду трошкова грејања.

Неколико гимнастичких вежби, обилна зобена каша, мажење с кућним љубимцем или чланом породице, такмичења с децом у хула-хопу и употреба ђумбира у исхрани били су на попису "једноставних и економичних начина да се угрејете зими".

Уследила је олуја негодовања у земљи. Према наводима добротворних организација, до шест милиона домаћинстава вероватно ће морати да бира хоће ли потрошити оно мало новца што имају на храну или на гас и струју током зиме.

Извињење енергетске компаније ССЕ је уследило одмах. Порука је, признали су, била срамна – укључујући и савет да се угрејете док поспремате и чистите.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво