Читај ми!

Венецуела, лов на тоне злата у подземним трезорима Банке Енглеске

Високи суд у Лондону је одбио захтев венецуеланског председника Николаса Мадура да добије контролу над више од милијарду долара златних резерви Венецуеле похрањених у подземним трезорима Банке Енглеске.

Суд у Лондону је одлучио да би претходне одлуке Врховног суда Венецуеле који подржава Мадура требало да буду занемарене.

То је, преноси Ројтерс, још једна победа за Хуана Гваида, који је освојио и серију правних спорова око златних полуга након што је њега, а не Мадура, британска влада признала као председника јужноамеричке земље.

Гваидо, коме је у последњих 18 месеци извесна међународна подршка ослабила, назвао је то важном победом.

Одбор Централне банке Венецуеле (БЦВ) одбацио је пресуду суда у Лондону и навео да задржава "све правне радње на располагању жалбом на необичну и погубну одлуку".

Убрзо потом, потпредседник и министар финансија Делси Родригез је на државној телевизији рекао да је причињена озбиљна штета над народом Венецуеле и да то суд "мора да исправља". 

Мадуров правни тим рекао је да би желео да нешто од 31 тоне злата искористи за финансирање одговора Венецуеле на пандемију и оснажи здравствени систем.

Гваидова опозиција тврди да је Мадурова администрација остала без новца и да жели да искористи тај новац за плаћање страних савезника. Мадурови адвокати су те тврдње негирали.

"Ова одлука представља још један корак у процесу заштите међународних златних резерви Венецуеле и чува их за венецуелански народ. Ова врста поштеног и транспарентног судског процеса не постоји у Венецуели", рекао је Гваидо. 

Британска влада се почетком 2019. придружила десетинама других администрација које су подржале Гваида, након што је прогласио прелазно председништво и осудио Мадура због, како тврди, намештања избора 2018. године.

Гваидо је у то време тражио од Банке Енглеске да Мадуровoj влади онемогући приступ злату.

Централна банка Венецуеле која подржава Мадура је потом тужила Банку Енглеске не би ли повратила контролу над златом.

"Ово је несрећна пресуда", рекао је Сарош Заивала из канцеларије који представља БЦВ и додао да ће наставити да води случај упркос одлуци суда у Лондону.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се