Читај ми!

Немачка – туширање хладнијом водом није довољно

Европска унија хоће да смањи своју потрошњу гаса за најмање 15 одсто, а Немачка мора вероватно да уштеди још и више. Kако да се то постигне? Апели нису довољни.

Немачки произвођач још није обуставио рекламу за грејне уређаје на гас, у којој се каже да замена старог грејања на лож-уље новим на гас доноси и 45 одсто државних субвенција – а то више није тачно. Немачка је ове подстицаје укинула преко ноћи. Убудуће се потпомажу само они системи грејања који раде на обновљиву енергију. То су топлотне пумпе или казани за пелет.

"Највећи број људи живи у старијим кућама. Сада би требало санирати, заменити прозоре, избацити гасно грејање – то помаже да се смање трошкови грејања, а иде под руку и са заштитом климе", рекао је немачки министар привреде Роберт Хабек, политичар Зелених.

Грејалице распродате

Зар сад да се избацује грејање на гас? За три месеца почиње сезона грејања, а више него свако друго домаћинство се у Немачкој греје на гас. Позовете ли мајстора за монтажу грејања, он каже да старо грејање може да погледа тек у октобру, до тада су сви термини попуњени.

Осим тога, недостаје материјал. Топлотне пумпе скоро и да не могу да се добију. А и док их уграде може да прође неколико месеци. У радњама са електричним апаратима су мобилни радијатори и грејалице на струју скоро распродати. Стручњаци опомињу да електрична мрежа није направљена за тако масовно додатно оптерећење, па би на локалном нивоу понегде мрежа могла да буде преоптерећена.

Велики рачуни – тек у наредном периоду

Док је у Немачкој још увек лето и грејни системи искључени, и људи који живе у изнајмљеним становима и они који поседују некретнине полако схватају да би јесен могла бити веома непријатна. Предузећа која енергијом снабдевају највећи број људи желе да повећају месечну износ за своје услуге већ у августу или септембру.

Чак и они корисници који имају дугорочне уговоре са гарантованом ниском ценом, од октобра морају да прихвате да ће енергија и за њих бити скупља. До пет цената по киловат-часу требало би да плаћају они са најбољим уговорима из солидарности са другима.

Неће бити топлотне полиције

Стимулација путем цена долази прекасно, кажу економисти, критикујући тиме досадашње држање немачког министра привреде. Он месецима апелује на грађане да штеде гас, и – остаје само при апелима. Додуше, спрема се директива која забрањује зимско грејање базена гасом. "Не верујем да ће полиција ићи од једног до другог власника базена да проверава јесу ли загрејани, то неће бити тако", каже министар Хабек и додаје да то не би била земља у којој би он волео да живи.

Неће бити ни законски прописаног смрзавања, додаје он, јер се током пандемије показало да људи добровољно поштују мере. Стручњаци ипак сумњају да се пандемија и енергетска криза могу упоређивати. Научни савет при Министарству за економију и заштиту климе окупља водеће економисте, њих 41. Савет је прошлог месеца написао министру Хабеку писмо у којем га опомињу да се апелима скоро никада не постиже неки циљ.

Пустити да делују цене

Они кажу да ће потрошачи штедети енергију само ако кризу осете у новчанику. "Висока цена гаса је најбољи стимуланс ограничења потрошње", стоји у писму упућеном министру. "Ако сигнално дејство цене буде стављено ван снаге, јер одређена предузећа и домаћинства знају да ће енергију добијати по фиксној цени, они неће имати мотивацију да штеде".

Немачки институт за истраживање привреде (DIW) је још у априлу прорачунао да постоје мере којима би се потрошња гаса смањила за 33 одсто током године, а једна од њих је да се пораст цена енергената директно пребаци на потрошаче. У првих шест месеци Немачка је уштедела само 16 одсто гаса.

Држава да не сноси додатне трошкове

Економисти сматрају да не би требало давати додатну помоћ за енергетске трошкове – једном је већ исплаћено 300 евра. Они су скептични и када се говори о томе да држава покрије разлику у цени. Савет уместо тога предлаже да се укупно тржиште уреди тако да потрошачи за одређен проценат прошлогодишње потрошње има умерене цене, а да домаћинства која потроше више плате пенале.

Kлаудија Kемферт из Немачког института за истраживање привреде иде и корак даље, препоручујући да се онима који много уштеде плате премије. Министар Хабек то не жели: „Ако неко каже, помоћи ћу само ако добијем још 50 евра, онда бих ја рекао – матори, нећеш их добити" – то је изјавио Хабек у телевизијском интервјуу.

Назад на рад од куће

Уместо тога, министар и даље остаје при саветима да људи смање фреквенцију туширања, да се туширају хладнијом водом, да поправе грејање и да подесе оптималну, нижу температуру просторија. А пошто број новозаражених расте, можда би било паметно да што више људи опет ради од куће.

Постоје истраживања у којима се израчунало да би пет одсто енергије за грејање могло да се уштеди ако би већи број људи радио од куће. Kлаудија Kемферт тврди да ту постоји „значајан потенцијал" за штедњу. "Принципијелно би рад од куће могао допринети уштеди енергије, јер канцеларијске просторије онда не морају да се греју и тамо може да се уштеди."

Kолико дуго ће издржати складишта гаса

Али, да ли ће послодавци који штеде енергију ако људи раде од куће део уштеде поделити са запосленима? То за сада није јасно, као што нема одговора на бројна друга питања у енергетској кризи. Ипак, зар је неминовно да дође до несташице гаса?

Четири водећа економска института у земљи су израчунала да би енергената било довољно чак и када би Северни ток један пропуштао 20 одсто свог капацитета. Али само под условом да Немачка, ако се смањи доток, не мора да дели пристиглу количину са суседима. Ни то није политички разјашњено. Према прорачунима, несташице би могле да наступе у априлу и мају, а онда поново у децембру 2023. Дакле, земља ће на дуже стазе морати да се суочи с тим проблемом.