Читај ми!

САД, стиже рецесија

Америчка економија је поново пала у последња три месеца, што, незванично, сигнализира почетак рецесије. Министарство трговине саопштило је да је бруто домаћи производ (БДП) пао за 0,9 одсто у другом кварталу, а након пада од 1,6 одсто у прва три месеца.

Два квартала у коме пада БДП се нашироко сматра сигналом да је привреда отишла у рецесију.

Али, Национални биро за економска истраживања (НБЕР) је званични арбитар који каже да ли је рецесија почела и када се завршава.

Иако ће бројке о БДП-у играти у коначној пресуди НБЕР-а, он разматра и шири спектар економских фактора, укључујући тржиште рада, и мало је вероватно да ће ускоро донети одлуку, преноси Гардијан.

Негативан пад приказан у првом очитавању активности БДП-а у другом кварталу углавном је вођен падом нивоа залиха.

Предузећа су у последњим кварталима покушала да попуне залихе које су повучене током пандемије и настојала да се прилагоде преокретима у ланцима снабдевања. Компаније су, преноси Си-Ен-Ен, биле преоптерећене у време када су потрошачи одустајали од куповина.

Улагања у залихе током другог квартала су стога била нижа него у првом кварталу.

Стопа раста је у значајној супротности са снажним годишњим повећањем БДП-а од 6,9 одсто забележеним у последњем кварталу 2021. године.

Брз темпо раста допринео је растућој инфлацији, која је сада на врхунцу у последњих 40 година, и одлуци Федералних резерви да нагло повећају каматне стопе како би снизиле цене.

Иако прелиминарна процена представља оштар пад у односу на привредну експанзију од 6,7 одсто, забележену у другом кварталу 2021. године, Бела кућа је непоколебљива у ставу да највећа светска економија остаје у основи здрава. 

Администрација председника Џозефа Бајдена је чак предузела необичан корак објављивања својеврсног објашњења, тврдећи да два узастопна квартала иако бележе пад, сама по себи, не представљају рецесију.

Бела кућа је прошле недеље објавила блог у којем се наводи да поред БДП-а, подаци који се односе на тржиште рада, корпоративну и личну потрошњу, производњу и приходе улазе у званичну одлуку о рецесији.

У међувремену, притисак на Бајденову администрацију расте. Истраживања о поверењу потрошача падају како страхови од рецесије расту.

У саопштењу, Бајден је рекао да "није изненађење што се економија успорава док Федералне резерве делују да смање инфлацију".

"Али чак и док се суочавамо са историјским глобалним изазовима, ми смо на правом путу и ​​кроз ову транзицију ћемо проћи јачи и сигурнији", навео је Бајден.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи