Читај ми!

Луфтханза: Не долазите на аеродром

На немачким аеродромима већ дуже време влада хаос. Ситуацију је сада додатно погоршао једнодневни штрајк земаљског особља Луфтханзе. Путници имају право на повраћај новца за карту, као и на одштету.

Након што је у раним јутарњим сатима зјапио готово потпуно празан, аеродром у Франкфурту током пре поднева почеo је да се пуни. Како јавља немачка новинска агенција ДПА, пред малобројним шалтерима који раде формирали су се дугачки редови.

Реч је очигледно о страним туристима који покушавају да на лицу места организују свој лет.

Због једнодневног штрајка упозорења земаљског особља запослених у Луфтханзи, који је почео ове среде (27.7.) у 3:45 часова, та авио-компанија отказала је готово све данашње летове.

Како је саопштено, отказано је 678 летова из Франкфурта и 345 из Минхена.

То погађа око 144.000 путника, од којих многи нису могли да добију неки заменски лет с обзиром на то да су сви авиони који лете идућих дана већ били распродани.

На највећем немачком аеродрому, оном у Франкфурту, ове среде отказано је чак 725 од 1.160 летова, будући да земаљско особље Луфтханзе опслужује и путнике других авио-компанија.

Овај штрајк, који би требало да буде окончан у четвртак у 6:00 часова, погађа и Луфтханзине ћерке-фирме Свис и Остријан ерлајнс, а и хрватска авио-компанија Кроација ерлајнс је због штрајка била присиљена да откаже 15 летова за Франкфурт и Минхен.

У Јуровингсу, који није директно погођен штрајком, процењују да ће се саобраћај на њиховим линијама одвијати нормално.

Повраћај новца за карту и одштета

Путницима који нису добили понуду за заменски лет препоручује се да ни у ком случају не долазе на аеродром, с обзиром на то да тамо због штрајка није отворен ниједан шалтер или је у најбољем случају отворен само мали број.

Они који морају да преседају на неком немачком аеродрому требало би да одустану од лета и преко интернета да потраже алтернативу, препоручује Луфтханза.

Према најновијој европској судској пракси, путници највероvатније имају право на повраћај новца за карту, као и на одштету, јер Луфтханза код штрајка свог особља не може да се позове на "вишу силу".

Члан Управног одбора Луфтханзе Хари Хохмајстер је за лист Билд оштро критиковао синдикат Верди.

"Синдикат својим штрајком уништава снове о одмору у главној сезони. То је екстремно горко и фрустрирајуће."

Штрајк погађа аеродроме Франкфурт, Минхен, Диселдорф, Хамбург, Берлин, Бремен, Хановер, Штутгарт и Келн. Штрајкују различите групе службеника, попут оних на шалтерима, техничара или возача вучних возила која постављају авионе на позицију. Без њих авиони не могу да полете.

Ситуација је протеклих недеља ионако била хаотична и многи летови су били отказани, јер недостаје земаљског особља.

Синдикат прети новим штрајком

Синдикат Верди поново је позвао Луфтханзу да побољша своју понуду у преговорима.

Верди за 20.000 припадника земаљског особља захтева повишицу од 9,5 одсто или најмање 350 додатних евра месечно.

Луфтханза за сада нуди 5,5 процената. Синдикат то сматра недовољним, с обзиром да је инфлација седам одсто.

Ако Луфтханза не удовољи захтевима, Верди већ најављује идући штрајк: земаљско особље аеродрома Франкфурт у том би случају би обуставило рад од 3. на 4. август.

Иначе, и код пилота Луфтханзе у току је гласање о ступању у временски неограничени штрајк.