Читај ми!

Ранил Викремесинге изабран за председника Шри Ланке

Парламент Шри Ланке, уз високе мере безбедности, већином гласова за шефа државе изабрао je Ранила Викремесингеа (73), досадашњег премијера и вршиоца дужности председника, преноси Ројтерс.

Ранил Викремесинге (73), премијер и вршилац дужности председника, био је један од два главна кандидата за новог шефа државе, након што је порасла подршка његовом противнику Дуласу Алахаперуму (63), бившем министру, портпаролу владе и посланику владајуће странке.

Нови председник је изабаран подршком 134 посланика, Алахаперуме је добио 82 гласа, док су за трећег, левичарског кандидата, гласала три посланика, преноси АП.

Викремесинге би требало да буде на власти до 2024, што је остатак мандата Готабаје Раџапаксе, који је побегао из земље и поднео оставку.

Евентуалној победи Викремесингеа противили су се многи обични становници Шри Ланке, који га доживљавају као део владавине Раџапаксе која је земљу одвела у економску катастрофу, преноси Ројтерс.

Његов избор би могао да доведе до нових протеста, због огорчења на владајућу елиту која се сматра одговорном за велику економске кризу са несташицом горива, хране и лекова, рекло је неколико демонстраната британској агенцији.

Стотине полицајаца, паравојних и војних трупа било је распоређено око зграде парламента, а прилазни пут имао је најмање три барикаде.

Викремесинге, шестоструки премијер, постао је вршилац дужности председника прошле недеље, након што је тадашњи председник Готабаја Раџапакса побегао у Сингапур, у тренутку када је стотине хиљада људи изашло на улице против његове владе и заузело председникову званичну резиденцију и канцеларију.

Демонстранти су тада такође запалили Викремесингеову приватну кућу и упали у његову канцеларију.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво