Читај ми!

За садa ништа од смене премијера у Италији - Матарела одбио Драгијеву оставку

Италијански премијер Марио Драги је данас, након заседања Сената, изјавио да је одлучан да у току вечери поднесе оставку. Своју намеру образложио је у кратком писму које је изложио Савету Министара. Председник Републике, Серђо Матарела, међутим, одбио је да прихвати ту његову одлуку и тако је избегао кризу владе која је пре свега пар сати била сасвим извесна. Ипак, политичка криза у Италији је у току и званично је узрок изгласавање (не)поверења декрету "Помоћи" од кога се суздржао Покрет пет звездица.

Влада премијера Драгија постоји од фебруара 2021. године када су се пред Италијом налазила врло тешка питања на која је било потребно дати одговоре: кампања вакцинације против ковида 19 као и стварање Националног плана за опоравак (ПНРР) који је био потребан не би ли се добило више од 200 милијарди евра од стране Европске Уније, предвиђених за помоћ након пандемије.

Све главне политичке партије су пре годину и по дана подржале ту Владу. Председник Италије Серђо Матарела предложио је Марија Драгија као премијера због његовог ауторитета у свету економије, као и капацитета да доноси одлуке у вези са потрошњом средстава добијених од Европске Уније.

Иако је у ових годину и по дана било тренутака у којима је Влада ризиковала да упадне у кризу, последњих неколико дана је Покрет пет звездица (М5С) био тај који је заиста и довео до тога да премијер Италије изјави да ће поднети оставку.

Тај покрет на челу са бившим премијером Италије, Ђузепеом Контеом се поделио, изгубио је гласачку моћ и резултати на недавно општинским изборима су били разочаравајући.

Но, најбитнији догађај везан за Покрет пет звездица јесте излазак из партије министра иностраних послова, Луиђија Маја, након што је Конте изјавио да неће гласати за мешање Италије у руско-украјински сукоб те помоћ у виду наоружања и финансија намењених одбрани од руских снага.

Криза Владе је званично отпочела изгласавањем декрета Помоћи који представља неколико економских мера које је Покрет пет звездица критиковао, те је Конте имао врло јасне и прецизне захтеве од премијера Драгија, водећи данима дуге преговоре.

И мада је премијер Драги изјавио да прихвата већину предлога Покрета пет звездица јер су у складу са идејама Владе, ипак сам покрет је био све мање вољан да даје подршку Влади.

Иако је Драги знао да ће добити поверење парламента и без гласова Покрета пет звездица, са друге стране је сматрао да без њихових гласова не може бити ни постојеће Владе и да она не би више имала смисла.

И партија Лега је сматрала да ће, без М5С, бити потребно имати нове антиципиране изборе што би представљало идеалну прилику за њиховог вођу Матеа Салвинија који ипак није желео да се званично удаљи од премијера Драгија, баш као и Фратели ди Италија.

Из тог разлога је Драги одлучио да искористи гласање о декрету помоћи не би ли на тај начин проверио да ли постоји већина, иако се у овом случају више ради о томе да се на неки начин Покрет пет звездица сатера у ћошак и донесе одлуку о томе да ли су при Влади или ван ње.

На састанку парламентараца М5С, донет је закључак да ће они једноставно напустити салу без гласања.

И без обзира на то већина је изгласала декрет који је добио поверење Сената, али је Драги, како је и најавио, одлучио да без М5С његова Влада немају више смисла и након гласања је отишао у Квиринале код Матареле са којим је разговарао око сат времена. Затим је био присутан на Седници савета министара на којој је и рекао да ће поднети оставку.

Два могућа сценарија

Италијански новинари сматрају да је, прилично неочекивано, председник Матарела одбио оставку Драгија позвавши га да се појави у парламенту не би ли могла да се размотри новонастала ситуација.

На тај начин се криза италијанске владе формално одложена за неколико дана и очекује се наредна седмица не би ли се видело да ли ће Драги потврдити оставку или ће се опет нешто у међувремену догодити.

Неке политичке партије су изјавиле да имају намеру да створе нову већину која ће подржати Драгијеву владу, попут Демократске Партије (ПД) и Италија Вива.

Италијанска штампа сматра да се могу догодити два сценарија: Драги који ће прихватити да остане Председник савета Министара кога подржава већина без М5С или ће потврдити оставку.

У другом случају Председник Матарела ће можда урадити једну од две ствари: или ће наћи нову особу за коју сматра да има ауторитет попут Драгија не би ли формирао нову владу са већином до гласања које је предвиђено за почетак 2023. године или ће се морати гласати већ почетком ове јесени.

Премијер Драги је у говору на Савету Министара изјавио да ће вечерас поднети оставку пред председником Републике.

Гласање које је данас одржано у Парламенту је врло значајно са политичке тачке гледишта. Већина националног уједињења које је подржавало ову владу од почетка њеног настанка више не постоји. Не постоји више пакт поверења према Влади. Ја сам се максимално трудио да одржим уједињену Владу која иде истим путем излазећи и у сусрет захтевима које су пред мене стављале политичке странке. Но као што је јасно из данашњег гласања у Парламенту, то све није било довољно", рекао је Драги.

Када се, додаје, први пут обратио у Парламенту рекао је да ће ова Влада ићи напред само ако буде јасна перспектива заједничког програма за који ће гласати све политичке стране.

"Та уједињеност је била темељ који нам је омогућио да се ухватимо у коштац са свим невољама претходних месеци. Данас тога више нема. Ја вам се захваљујем на досадашњој сарадњи и на свим заједничким резултатима. Треба да будемо поносни на оно што смо урадили, ово је врло тежак моменат и треба учинити све што је у интересу Италијана", навео је Драги.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије