Читај ми!

Шест земаља у којима је најтеже добити држављанство

И док су неке земље потпуно отворене за имигранте, друге имају строге услове за прелазак границе и још теже за добијање држављанства. У некима можете постати држављанин захваљујући крвној вези, браку или тако што ћете живети тамо неколико година. Има и оних које имају специфичне услове, које је тешко испунити. Ово је шест земаља у којима је најтеже добити држављанство.

Шест земаља у којима је најтеже добити држављанство Шест земаља у којима је најтеже добити држављанство

Ватикан

Ватикан је најмања суверена држава на свету, у којој живи 800 људи, од којих 450 има држављанство.

Држављанин можете постати на четири начина: тако што ћете бити кардинал Римокатоличке цркве који живи у Риму или Ватикану, дипломата Свете столице, или особа чија професија захтева да живи у Ватикану – попут припадника Швајцарске гарде.

Последњи начин да стекнете држављанство је да добијете специјално одобрење или да сте удати или ожењени за држављанина Ватикана.

Међутим, као што се на примеру припадника Швајцарске гарде може видети, чим њихова дужност престане, они губе држављанство. 

НР Кина

Да бисте постали пуноправни држављанин у Кини потребно је да тамо имате рођаке са сталним местом становања или неки легитимни разлог да постанете кинески држављанин. Нужан услов је и да се више година живи у Кини, али број година није прецизиран.

Иако је теоретски могуће добити држављанство, у пракси то иде много теже.

Јапан

За јапанско држављанство потребно је најпре да се одрекнете матичног држављанства, да живите пет година у Јапану, прођете детаљну контролу и интервјуе. Сама процедура може трајати годинама.

Катар

Ако је мајка држављанка Катара, а отац није, особа која се тамо роди нема држављанство те земље. А ако желите да постанете држављанин Катара, а странац сте, онда треба да живите тамо 25 година и да не напуштате земљу више од два узастопна месеца.

Лихтенштајн

За држављанство Лихтенштајна потребно је да у тој земљи живите чак 30 година. Ако неко има мање од 20 година, свака година рачуна се као две, а ако сте венчани са држављанином те земље, процес се скраћује на пет година.

Постоји могућност и да становници одређене општине гласају о додели држављанства након "само" десет година живота у том месту. Притом је потребно да се одрекнете претходног држављанства. 

УАЕ, Кувајт и Саудијска Арабија

Према закону Уједињених Арапских Емирата, страни држављани након 30 година живота у УАЕ могу аплицирати за држављанство. Па ипак, ако је неко из Омана, Катара или Бахреина, период износи три године, а људи арапског порекла могу аплицирати након седам година. Ако су оба родитеља пореклом из Емирата, може се одмах аплицирати. Ако је мајка из Емирата, а отац није, држављанство се не добија аутоматски.

У Кувајту је за стицање држављанства потребно да живите у земљи бар 20 година, а на 15 година се тај период смањи ако је апликант из арапске земље или ако је реч о жени која аплицира удата за Кувајћанина. Подносилац захтева мора течно да говори арапски и да буде исламске вероисповести. Они који су из друге религије прешли у ислам морају да практикују ту веру бар пет година.

У Саудијској Арабији постоји само један пут до држављанства – венчање са саудијским држављанином. Чак и након тога постоји могућност да захтев, нарочито онима који нису исламске вероисповести, буде одбијен.

На списку држава у којима је тешко стећи држављанство су и Швајцарска, Бутан, Јужна Кореја, Аустрија, Немачка, Сједињене Америчке Државе.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара