Читај ми!

Пожари бесне Португалом, црвени аларм због екстремних врућина и у неколико региона Шпаније

Неколико великих шумских пожара беснело је централним Португалом и западном Шпанијом претећи селима усред топлотног таласа за који метеоролози очекују да ће подићи температуре близу или изнад рекордних нивоа и томе подстакнути више буктиња, преноси Ројтерс.

Скоро цео копнени Португала био је под црвеном алармом због екстремних топлотних услова, док се очекује да температура у централном Сантарему, округу североисточно од Лисабона достигне и 46 степени, саопштио је метеоролошки институт ИПМА, преноси Ројтерс.

Највиша температура у Португалу до сада измерена је 2003. године и износила је 47,3 степена Целзијуса.

Светска метеоролошка организација упозорила је да се топлотни талас ширио и појачава у великим деловима Европе.

Уз климатске промене очекује се да ће се број екстремних шумских пожара повећати за 30 одсто у наредних 28 година, према извештају УН из фебруара 2022.

Са десетак шумских пожара борило се више од 1.400 ватрогасаца уз подршку 23 авиона.

У западном шпанском региону Екстремадура на граници са Португалом ватрогасци су из предострожности евакуисали неколико стотина мештана, и наставили да се боре са компликованим пожаром који је захватио суседну провинцију Саламанку.

Црвени аларм проглашен је и у деловима региона Екстремадура, Андалузија и Галиција због екстремих  врућина, саопштила је шпанска метеоролошка служба АЕМЕТ.

Како се наводи, температуре би могле да надмаше претходни рекорд  од 47,4 степена за целу Шпанију постављен у августу 2021. и 40,7 степени колико износи рекорд за Мадрид.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво