Читај ми!

Извори из истраге: Убица Шинза Абеа био љут због мајчиног банкрота

Човек који је убио Шинза Абеа мислио је да је бивши јапански премијер повезан са верском групом коју је кривио за финансијску пропаст своје мајке. Према наводима полиције, он је месецима планирао напад пиштољем кућне израде.

Тецуја Јамагами, 41-годишњи незапослени мушкарац, пуцао је у петак у Шинза Абеа током политичког скупа. Напад је снимљен камером и шокирао је нацију у којој су напади ватреним оружјем реткост.

Јамагами је био усамљеник и није разговарао са људима чак ни када би му се обратили, рекле су његове комшије. Извори блиски истрази рекли су агенцији Кјодо да је Јамагами веровао да је Абе промовисао религијску групу којој је његова мајка уплатила велику донацију.

Полицији је рекао да је његова мајка банкротирала због те донације.

"Моја мајка се уплела у религијску групу и био сам огорчен због тога", рекао је полицији, према речима тог извора.

У полицији нису званично коментарисали детаље истраге, као ни мотив за напад, а медији нису објавили назив те религијске групе.

Делове за пиштољ купио онлајн

Јамагами је делове од којих је направио пиштољ купио онлајн, а месецима је планирао напад. И раније је присуствовао догађајима на којима је Абе учествовао – чак и једном који је одржан дан раније, 200 километара даље.

Јавни сервис НХК наводи и да је Јамагами разматрао могућност бомбашког напада.

Он је полицији рекао да је пиштољ направио тако што је челичне цеви које је купио преко интернета повезао лепљивом траком.

Шта кажу Јамагамијеве комшије

Јамагами је живео на осмом спрату зграде, у малом стану. Јефтини лифт стаје само на три спрата, па је неколико спратова сваки дан прелазио пешице. У приземљу зграде су барови.

Његова 69-годишња комшиница видела га је три дана пре напада.

"Рекла сам му 'здраво', али ме је он игнорисао. Само је гледао доле у земљу и није носио маску. Изгледао је нервозно. Било је као да сам невидљива, чинило се да га нешто мучи", рекла је она. 

Рекла је и да је кирија у тој згради 35.000 јена (250 евра).

Једна Вијетнамка живи двоја врата даље од Јамагамија. И она каже да је био повучен. "Видела сам га неколико пута, наклонила сам му се у лифту, али ништа није рекао", навела је комшиница.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво