Читај ми!

Британска влада на коленима, Џонсон одбија да поднесе оставку

Британски премијер Борис Џонсон одбацио је позиве да се повуче са функције, након што је неколико министара његовог кабинета поднело оставку.

Упитан да ли ће поднети оставку пошто је стигао на саслушање пред парламентарним одбором, Џонсон је одговорио: "Не, не, не."

Џонсон је на саслушању у комитету рекао да земља не жели да се политичари "баве предизборном кампањом".

"Мислим да нико у овој земљи то не жели од политичара", рекао је Џонсон као одговор на позиве да поднесе оставку, након што је неколико министара и посланика са функцијама у Влади поднело оставке.

"Мислим да би требало да наставимо са служењем нашим бирачима бавећи се питањима до којих им је стало", рекао је Џонсон.

Изјавио је да не би било одговорно да одустане имајући у виду хитна домаћа питања и
рат у Украјини. 

У међувремену, оставке су поднели и помоћник сада већ бившег министра финансија Ришија Сунака, Крег Вилијамс, и неколико секретара.

Упитан како ће влада моћи да функционише после оставке министара попут Нила О'Брајена, Џонсон је истакао да је када је постао посланик, било око 160 посланика конзервативаца, а да их сада има око 360.

Каже да у странци постоји "богатство талената", што имплицира да министри који поднесу оставке могу бити замењени.

Према краткој анкети YouGov-a од уторка, 69 одсто испитаника навело је да жели да Џонсон поднесе оставку, док је 18 одсто, од укупно 3.009 анкетираних, против његове смене.

Према тој анкети, 54 одсто бирача конзервативаца је гласало за оставку, а 33 одсто је против оставке Џонсона.