Читај ми!

Хаос на аеродромима: Шта Шпанци раде боље од Немаца

Када је реч о саобраћају и инфраструктури, Шпанија је по много чему испред Немачке, пише дописница Дојче велеа из Мадрида и наводи разлоге: добро уложена помоћ ЕУ, дигитализација и – брзо решавање проблема а не дуге дискусије.

Мој брат Волфганг, на пример, до сада није имао претерано високо мишљење о Шпанцима: превише воле да се забављају, касне и лоше су организовани. Али након недавне посете Мадриду, променио је мишљење – о Шпанији и о Немачкој.

Крајем јуна летео је у Мадрид са аеродрома у Диселдорфу. Дошао је чак три сата раније, због дугих редова на почетку школског распуста. Имао је карте шпанске авиокомпаније "Иберија", која је део "Луфтханзиног" концерна International Airlines Group (ИАГ).

Тога дана, за разлику од "Луфтханзе" и "Јуровингса", његов лет није био отказан због недостатка особља, али је због хаоса са пртљагом, пре полетања морао да седи сат времена у авиону.

Када је са закашњењем слетао на модерни терминал 4, аеродрома у Мадриду, након двадесет минута је већ седео у аутобусу, који га је за пет евра довезао у центар града. "Чак сам мобилним телефоном могао да купим карту", каже.

Добро уложен новац из Брисела и...

Инфраструктура у Шпанији је делом модернија и није толико преоптерећена као што је то случај у Немачкој – пре свега захваљујући помоћи из Европске уније.

Откако се 1986. године Шпанија прикључила ЕУ, много новца из Брисела је стигло као помоћ за изградњу инфраструктуре – око 160 милијарди евра. Тим новцем модернизовани су и аеродроми и железничка мрежа. Шпански брзи возови данас важе за удобне и тачне.

Поред тога, сви аеродроми у земљи су под окриљем компаније "Аена", чији је већински власник држава. На аеродромима важе исти технички стандарди, што олакшава координацију.

Предност Шпаније је и та да су се након пандемије авионски и железнички саобраћај прилично брзо нормализовали и што се брзо престало са скраћеним радним временом.

С обзиром на то да су 2021. Шпанци имали скоро 50 одсто путника као 2019. њихови аеродроми данас имају мање финансијских проблема.

Бројна и мобилна полиција и војска

И што се тиче безбедности на аеродромима, железничким и аутобуским станицама, Шпанци су веома добро организовани.

Тек пре десетак година у Шпанији је престао крвави терор баскијске сепаратистичке организације ЕТА. У земљи још увек има више од 250.000 полицајаца. На 100.000 становника имају више полицајаца него што је просек у ЕУ и знатно више него у Немачкој.

У хитним случајевима, полицајци и војници могу брзо да буду распоређени. Тако је било за време корона пандемије, за време снежног хаоса 2021. или током ерупције вулкана на Ла Палми.

"Било да је реч о организацији НАТО самита у Мадриду, климатској конференцији COP25 која је 2019. два месеца пре почетка из Чилеа пребачена у Мадрид или о тренутној навали туриста, одлучујући фактор успеха је добра координација између безбедносних фирми, полиције, војске и система техничког надзора", каже Емилио Санчез де Рохас, бивши пуковник НАТО-а и предавач у пословној школи ЕАЕ у Мадриду.

Помаже дигитализација

Наравно, и на шпанским аеродромима има кашњења и чекања, али разлог за то су првенствено штрајкови особља компанија "Рајанер" и "Изиџет" и хаос на другим аеродромима.

Шпанија има и више искуства са великим масама туриста. Рекордне 2019. било је 275 милиона путника. Некада хаотична "Иберија", данас је ефикасна и успешно дигитализована авио-компанија, као што су и аеродроми.

На аеродрому Палма де Мајорка, број путника се, рецимо, евидентира на самом уласку у аеродромску зграду и у складу с тим се онда повећава или смањује број особља на безбедносним контролама.

Од помоћи је и то, што су "Иберија" и аеродромски оператер "Аена" током пандемије отпустиле мање људи него, на пример, "Луфтханза" и многи немачки аеродроми.

"И поред невероватне финансијске помоћи државе, компанија Луфтханза је затворила превише радних места", каже швајцарски стручњак за авио-саобраћај Андре Дозе.

Шпанци не дискутују превише

У свакодневном животу за Шпанце је карактеристична прагматичност. "Овде се не дискутује о свему до бесвести, као у Немачкој. То се могло видети током кампање вакцинације", каже немачки адвокат Тим Вирт који живи на Мајорки.

Каже како су се његови немачки клијенти чудом чудили када би дошли на Мајроку и видели какав је тамо однос према корони. Још на пролеће 2021. шпански премијер Педро Санчез је казао да ковид 19 убудуће треба третирати као грип.

Од почетка године ни за заражене није обавезан карантин. У Немачкој се, међутим, већ размишља о зими и могућим ограничењима.

А што се тиче аеродрома, адвокат додаје: "На аеродрому у Палми постављен је циљ да нико не сме да чека дуже од десет минута на безбедносним контролама. Уз врло мало изузетака, тога се држе и овог лета."

Пре који дан, када се мој брат вратио у Диселдорф, одмах је било проблема. Након слетања је опет морао да чека у авиону, овога пута двадесет минута. Па онда у касним сатима, опет хаос у локалном саобраћају. Иако је већ било кашњења, у последњим тренутку се мења перон поласка воза.

Чим је у Мадриду предао пртљаг, послао ми је поруку: "Шпанци су у међувремену једноставно боље организовани од Немаца".

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво