Читај ми!

Амерички стелт ловци Ф-35 стигли у Јужну Кореју

Стелт ловци америчких ваздухопловних снага Ф-35 стигли су у Јужну Кореју, у прву јавно најављену посету од 2017. године, саопштило је Министарство одбране Јужне Кореје.

Ловци Ф-35А распоређени су из ваздухопловне базе Ејлсон на Аљасци, наводи се у саопштењу америчких снага Кореје.

"Сврха сврха овог распоређивања је да се демонстрира снажно одвраћање и заједничка одбрамбена позиција савеза Сједињених Америчких Држава и Јужне Кореје, уз истовремено побољшање заједничког рада са америчким ваздухопловним снагама", саопштило је Министарство одбране Јужне Кореје.

Шест ловаца Ф-35 биће у Јужној Кореји 10 дана, додаје се у саопштењу.

Портпарол команде америчких снага у Кореји рекао је да је то прво јавно распоређивање борбеног авиона пете генерације у Јужној Кореји од децембра 2017, али није прецизирао да ли је било ненајављених посета.

Бивши високи амерички званичник је раније рекао Ројтерсу да су током дипломатских разговора многе вежбе заправо настављене, али нису објављене.

"Јужна Кореја је купила 40 сопствених Ф-35А од Сједињених Држава и жели да купи још 20. Ф-35А јужнокорејских ваздухопловних снага биће међу авионима који учествују у заједничким вежбама", додаје се у саопштењу.

Северна Кореја осудила је заједничке вежбе Јужне Кореје и САД, као и куповину оружја Јужне Кореје и навела то као пример "непријатељске политике" која, како кажу, доказује да су понуде САД за преговоре без предуслова празне приче.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво