Читај ми!

Почео процес ратификације чланства Финске и Шведске у НАТО-у

Амбасадори при НАТО-у 30 земаља потписали су протокол о приступању Финске и Шведске у седишту Алијансе, у присуству шефова дипломатије две земље Пеке Хависта и Ан Линде, чиме је почео формални процес ратификације чланства.

Протокол о приступању мора бити ратификован у свих 30 држава чланица НАТО-а. Свака од њих има различите правне процедуре и могуће је да ће до коначног приступања нове две чланице проћи и неколико месеци, преноси агенција АП.

Протокол значи да Хелсинки и Стокхолм могу да учествују на састанцима НАТО-а и имају већи приступ обавештајним подацима, али све до окончања процеса ратификације неће имати заштиту по клаузули која каже да је напад на једног савезника напад на све. 

"Ово је историјски тренутак за Финску, Шведску и НАТО. Бићемо јачи и наши грађани сигурнији пред највећом безбедносном кризом у последњих неколико деценија", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Генерални секретар је нагласио да врата НАТО-а остају отворена за европске демократије које су спремне да дају допринос заједничкој безбедности. 

Фински министар спољних послова Пека Хависто истакао је да се нада брзом процесу ратификације.

Финска и Шведска су 18. маја ове године званично поднеле захтев за придруживање НАТО-у. Захтев за придруживање су тада предали амбасадори Финске и Шведске генералном секретару Алијансе.

Две традиционално неутралне земље су изразиле жељу за чланством у НАТО-у након почетка рата у Украјини.

Уследиле су претње ветом од стране Турске, која је на прошлонедељном Самиту у Мадриду ипак попустила и одобрила чланство Финске и Шведске у Алијанси.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво