Читај ми!

Зимбабве, златницима против инфлације

Централна банка Зимбабвеа почеће овог месеца да продаје златне новчиће као средство за чување вредности, не би ли "укротила" инфлацију која је знатно ослабила домаћу валуту, преноси Ројтерс.

Гувернер централне банке Џон Мангудија саопштио је да ће кованице бити доступне за продају од 25. јула у локалној валути, америчким доларима и другим страним валутама по цени заснованој на преовлађујућој међународној цени злата и трошковима производње.

Златник назван "Моси-оа-тунyа", назван по Викторијиним водопадима може се конвертовати у готовину и њиме се трговати на локалном и међународном нивоу, саопштила је централна банка.

Новчић ће садржати једну фину (тројску) унцу и продаваће га ковница "Фиделити голд рефинери", Аурекс и локалне банке, додао је Мангудија.

Златне кованице користе инвеститори на међународном нивоу за заштиту од инфлације и ратова.

Растућа инфлација у тој јужноафричкој земљи гомила притисак на становништво које се већ бори са несташицом и буди сећања на економски хаос током скоро четири деценије владавине Роберта Мугабеа, преноси Ројтерс.

Годишња инфлација, која је у јуну достигла скоро 192 одсто, бацила је сенку на покушаје председника Емерсона Мнангагве да ревитализује економију.

Зимбабве је 2009. године напустио свој долар погођен инфлацијом, одлучивши се да уместо тога користи стране валуте, углавном амерички долар.

Влада је поново увела локалну валуту 2019. године, али је она поново брзо изгубила на вредности.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво