Читај ми!

Затворена плажа у Њујорку због напада ајкуле, дронови и хеликоптери за надгледање обале

Званичници округа Сафолк затворили су плажу на Лонг Ајленду за купање након напада ајкуле, како су навели – без преседана, у којем је повређен спасилац.

Спасилац је симулирао дављеника током вежбе када га је ајкула ујела за груди и руку, рекао је извршни директор округа Сафолк Стив Белоне на конференцији за новинаре.

Повреде су саниране, а спасилац је био у "веома добром стању", рекао је Белоне.

"Ако ћете имати сусрет са ајкулом, ово је вероватно најбољи сценарио који можете да имате. Никада се није десио овакав инцидент. Надамо се да више никада и неће", казао је Белоне.

Истиче да је након напада примећена још једна ајкула, мада није јасно да ли је то једна те иста.

Плажа је била затворена за купање остатак дана, али се очекује да ће поново бити отворена у понедељак, а званичници надгледају воду у потрази за ајкулама.

Џастин Андерсон, супервизорка спасилаца изјавила је да су се у прошлости ајкуле веома ретко виђале, али прошлог лета је храњење ајкула било алармантно близу купача, што је захтевало привремено затварање купалишта дуж обале океана на Лонг Ајленду. 

Извршни директор округа Насау Брус Блејкман одржао је у петак конференцију за новинаре на оближњој плажи Никерсон како би најавио да ће окружна полиција овог лета појачати патроле чамцима и хеликоптерима, како би сваког сата прелетела обалу. 

Дронови, скутери за воду, даске за веслање 

Бројна друга одељења широм Лонг Ајленда почела су да усвајају нове стратегије праћења ајкула и проширила алате за спасавање на дронове, скутере за воду и даске за веслање, као и онлајн праћење ајкула.

Локалне полицијске управе сада такође имају задатак да патролирају чамцима и хеликоптерима.

И власти на Флориди су у петак известиле да је тинејџерку ујела ајкула док је пливала око плаже Китон, југоисточно од Талахасија, главног града државе. Ајкула дуга девет стопа изненада је почела да је уједа, пренео је Гардијан

Ханс Волтер, теренски научник из њујоршког Друштва за заштиту дивљих животиња, који је провео више од деценије проучавајући ајкуле у водама Њујорка, рекао је да је најновија помпа око ајкула у близини плажа "пренадувана".

Претња људима од ајкула практично не постоји, рекао је Волтер, и нема стварних доказа да су се локалне популације ајкула повећале последњих година.

"Опасност по људе је бесконачно мала. Ове ајкуле не траже људе. Онe лутају океаном милионима година и овде више нема ајкула ни ове, ни прошле, ни претходне године. Само их више тражимо", сматра Волтерс.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво