Читај ми!

Председник Узбекистана: Протести у северозападној провинцији, има жртава

Шавкат Мирзијојев, председник Узбекистана рекао је да има жртава међу цивилима и припадницима полиције након немира који су избили у северозападној провинцији Каракалпакстан.

Мирзијојев је то рекао дан након што је одбио усвајање предложених уставних промена које би спречиле регион Каракалпакстана да одржи референдум о одвајању од земље, а после протеста који су почели у петак, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, демонстранти су извели "деструктивне акције' у граду Нукусу, бацајући камење, палећи ватру и нападајући полицију.

"Нажалост, има жртава међу цивилима и припадницима снага безбедности", тврди председник Узбекистана.

Демонстранти су наводно покушали да заузму Владине зграде и сукобили се са полицијом.

Каракалпакстан је простран, углавном пустињски регион на северозападу Узбекистана.

Мирзијојев се састао са регионалним посланицима дан након немира и касније најавио да ће предложени нови Устав задржати право региона да тражи отцепљење.

Председник Узбекистана увео је полицијски час у Каракалпакији, и он ће бити на снази ноћу у оквиру ванредног стања уведеног до 2. августа, наводи се у тексту указа објављеном на сајту председника, пренео је Спутњик.

Како се наводи у документу, такође се налаже да се на територији Каракалпакије формира команда, на чијем ће челу бити командант националне гарде Рустам Џајев.