Читај ми!

Си у Хонгконгу: Уређење "једна земља, два система" показало се као добро

Обележено 25 година од повратка Хонгконга под власт Пекинга, након 156 година британске колонијалне владавине. Нема разлога за промену формуле управљања у Хонгконгу "једна земља, два система", поручио је кинески председник Си Ђинпинг, који је присуствовао заклетви новог лидера тог града Џона Лија.

Си Ђинпинг је рекао да чињенице показују да "једна земља, два система" има снажну виталност и да је у стању да обезбеди дугорочан просперитет и стабилност у Хонгконгу, као и благостање хонгконшких сународника, преноси Ројтерс.

Поручио је да је реч о добром уређењу, те да ће будућност Хонгконга бити лепша уколико се непоколебљиво инсистира на њему.

"А Хонгконг ће сигурно дати нови и већи допринос подмлађивању кинеске нације", додао је Си.

Кинески председник је заједно са супругом јуче допутовао у Хонгконг како би присуствовао обележавању 25. годишњице повратка бивше британске колоније под власт Пекинга и инаугурације новог градског лидера Џона Лија.

Сви званичници су на церемонији носили маске и држали удаљеност од једног метра, а нису се ни руковали због строгих епидемијских мера услед пораста ковид инфекција у Хонгконгу.

Нови извршни директор Специјалног административног региона Хонгконга Џон Ли, бивши полицајац који је као начелник безбедности града надгледао увођење новог закона о националној безбедности, поручио је да је владавина права основна вредност за глобални финансијски центар и да је тај закон донео потребну стабилност након антивладиних протеста 2019. године.

Си Ђинпинг је последњи пут био у Хонгконгу 2017. године, када је одлазећа лидерка Кери Лам полагала заклетву.

Хонгконг је предат Кини 1. јула 1997. године, након 156 година британске колонијалне владавине.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара