Читај ми!

Бисенић: Нема ни назнаке дипломатског покушаја да се проблем у Украјини реши

Новинар Драган Бисенић каже за РТС да Самит НАТО-а у Мадриду свакако може да се назове историјским. Истиче да се види тенденција да НАТО превазилази своју европску и евроатлантску димензију, због чега су први пут присутне и пацифичке државе попут Аустралије, Новог Зеланда и Јапана. Каже и да у овом тренутку нема ни назнака дипломатског решења рата у Украјини.

Лидери западних земаља кажу да је у Мадриду одржан историјски Самит НАТО-а. Закључено је да је Русија директна безбедносна опасност по Алијансу, први пут се помиње Кина као опасност, Турска је дала зелено светло Шведској и Финској за прикључење, а амерички председник је најавио веће присуство Америке у Европи.

Новинар Драган Бисенић каже за РТС да Самит у Мадриду у извесним димензијама свакако може да се назове историјским.

"Пре свега, њиме се окончава период од 30 година постхладноратовске ере, са настојањем да се изгради један кооперативан светски поредак. Можда он суштински није био такав, али декларативно свакако да јесте", истиче Бисенић.

Каже да је требало да све државе буду ангажоване на неки начин и једна са другом сарађују у оквиру постојећих институција светског система Уједињених нација.

"Наравно, исти тај период био је обележен и напуштањем и отклоном и од Уједињених нација. НАТО је био један од главних носилаца и генератора тих промена", сматра Бисенић.

Каже да се НАТО сада појављује као веома моћна и снажна асоцијација која поред војних капацитета има и несумњиве економске капацитете и улогу у свету. Сматра да може да се каже да је то асоцијација најразвијенијих западних држава.

"Можемо да видимо тенденцију да НАТО превазилази свој географски облик, превазилази европску и евроатлантску димензију и појављује се пацифичка димензија, управо на овом самиту, где је први пут поменута Кина и први пут због тога присуствују и пацифичке државе попут Аустралије, Новог Зеланда и Јапана, што може да говори да НАТО може даље да мења своју физиономију и да постаје глобалан", објашњава Бисенић.

"Нема ни назнака дипломатског решења рата у Украјини"

Бисенић наглашава да је Русија проглашена директном претњом, што је, како каже, највиши степен негативног квалификовања.

Каже да у овом тренутку нема ни назнака дипломатског решења рата у Украјини и нечега што би могло да се сматра потрагом за решењем.

"Предлог мировног плана који су дали Шолц, Макрон и Драги, а који је веома експлицитно одбачен од украјинске стране, а затим и од САД, просто је нестао. Све се то догодило пре два месеца и више немамо ни назнаке дипломатског покушаја да се проблем реши", истиче Бисенић.

"БиХ европски протекторат у којем се не зна ко је газда"

Што се тиче приступања Шведске и Финске Алијанси, Бисенић каже да су оне већ у великој мери интегрисане у НАТО стандарде и системе.

У завршном документу од свих држава Западног Балкана, челници НАТО-а спомињу једино Босну и Херцеговину, а Бисенић истиче да је БиХ једини европски протекторат где постоји релативно нејасна ситуација ко је газда у том протекторату.

"Занимљиво је да НАТО не може да буде у БиХ без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, међутим, десиће се одступање од тог правила и верујем да ћемо бити у прилици да видимо да НАТО продужава свој мандат, али без одлуке Савета безбедности", каже Бисенић.

Истиче да је то у складу са доктрином НАТО-а, који, како каже, може да предузима једностране акције.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво