Читај ми!

Самит НАТО-а у Мадриду - договорена трансформација и јачање савеза

Одлуке донесене у Мадриду обезбедиће да “Алијанса настави да чува мир”, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг последњег дана Самита на којем је, између осталог, договорено јачање борбених група у источном делу Савеза, али и веће улагање у одбрану и иновације.

Тродневни Самит НАТО-а у Мадриду завршен је поруком Русији да су савезници спремни да заштите сваки педаљ територије Алијансе, а потпуно подрже Украјину.

На овогодишњем окупљању чланица Савеза донесене су одлуке о трансформацији и јачању Алијансе.

"Одлуке у Мадриду обезбедиће да наша Алијанса настави да чува мир, спречава сукобе и штити наше народе и наше вредности. Европа и Северна Америка заједно у НАТО-у", поручио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Како се наводи у саопштењу, лидери земаља чланица НАТО-а сложили су се са фундаменталним променама у одвраћању и одбрани Алијансе, уз јачање напредне одбране, јачање борбених група у источном делу Савеза и повећање броја снага високе спремности на преко 300.000.

Лидери су се, такође, сложили да више улажу у војни савез и да повећају заједничко финансирање.

Током самита најближи партнери НАТО-а, Финска и Шведска позвани су да се придруже Алијанси, што је, истиче се, значајан подстицај евроатлантској безбедности. Протокол о томе требало би да буде потписан у уторак.

Савезници су се сложили да пруже дугорочну подршку Украјини кроз ојачани свеобухватни пакет помоћи.

"Русија је у потпуности фокусирана на рат у Украјини. Могло би доћи до рата између Русије и НАТО-а, с разорним и далеко тежим последицама. НАТО жели да спречи сукобе, гарантује мир и безбедност", рекао је Столтенберг.

Лидери су подржали нови Стратешки концепт НАТО-а у опаснијем и конкурентнијем свету, а којим се утврђује приступ НАТО-а "Русији и другим претњама, укључујући тероризам, сајбер и хибридне нападе".

Први пут стратешки концепт се бави изазовима које поставља Кина, а лидери су се договорили и о корацима за борбу против климатских промена, укључујући циљеве за смањење емисије гасова стаклене баште и кретање ка нултој емисији до 2050. године.

Бајден: Скупље гориво за Американце допринеће поразу Русије

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је у Мадриду да се НАТО прилагодио измењеној безбедности у свету, који је достигао критичну тачку. То објашњава новим поскупљењима горива у Америци, за шта је оптужио Русију. 

"Американци ће плаћати скупље гориво колико год буде потребно - јер ће то допринети поразу Русије у Украјини, и онемогућити је да нападне друге земље. Путин жели финландизацију Европе, а добиће натоизацију Европе и веће присуство америчких трупа", рекао је Бајден.

Најавио је да ће Вашингтон послати нову војну помоћ Кијеву од 800 милиона долара, која ће обухватити противваздушне системе, радаре, муницију.

Фонд за иновације од милијарду евра 

На Самиту је, такође, покренут нови фонд за иновације НАТО који ће помоћи Алијанси да "изоштри" своју технолошку предност.

Како је Столтенберг најавио, буџет фонда биће милијарду евра.

Фонд за иновације покреће се како би се подстакла технолошка истраживања у војне сврхе, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у Мадриду, преноси Ројтерс.

Мултинационални фонд би требало да окупи владе, приватни сектор и академску заједницу како би ојачао технолошку предност НАТО-а.

Савезници су се, такође, поново посветили борби против тероризма и одговором НАТО-а на претње и изазове са Блиског истока, северне Африке и Сахела.

"Суочавамо се са најозбиљнијом безбедносном ситуацијом у последњих неколико деценија. Али излазимо на изазов са јединством и одлучношћу", поручио је генерални секретар НАТО-а на завршној конференцији за новинаре.

Захвалио је Шпанији што је била домаћин историјског самита и рекао да ће следеће године Самит бити одржан у Виљнусу у Литванији.

У Мадриду су на самиту први пут заједно учествовали партнери НАТО из Индо-Пацифика - Аустралија, Јапан, Нови Зеланд и Република Кореја.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво